Znate li šta je saransak, jeste li ikada vidjeli pipun?

Vijesti 12. jul 202116:01 0 komentara
N1

Iako u kontinentalni dio BiH svakodnevno stižu velike količine voća i povrća sa juga iz Hercegovine, mnoge nazive voća i povrća, hercegovci su sačuvali za sebe. Provjerili smo, koliko građani Sarajeva, poznaju hercegovački rječnik. Znate li vi šta je Saransak? Jeste li ikada vidjeli pipun?

Jedete li saransak uz ribu, ili salatu od kavade uz pitu? Sigurno jeste mnogo puta, ali ukoliko niste iz Hercegovine, najvjerovatnije to niste znali. Pitali smo Sarajelije, znaju li šta je saransak, pipun, kavada, karpuza, ali i glavati kupus.

“Nemam pojma šta je saransak, ali ne vjerujem ni da je voće, ali ni povrće”, kaže jedan mladić.

Jedna Sarajka, ovom prilikom je shvatila, da bi mogla kupiti kavadu umjesto paradajza, i da bi opet dobila isto. Na pijaci Markale, srećemo i dvije Hercegovke, obje su znale da je saransak bijeli luk, kavada-paradajz, karpuza lubenica, a pipun da je dinja.

“Ja mislim da je pipun voće neko, jer je žute boje. Nekad su govorili da je neko žut ko pipun, a ja to nikada nisam vidio”, objasnio nam je jedan gospodin.

Pitali smo trgovce, i na većinu pitanja znali su tačan odgovor. No i njima se potkrade greška, pa su saransak pomješali sa sirom, a paradajz (kavadu) sa krompirom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!