Zukorlić: Znam, Bošnjaci iz Sarajeva će reći ‘Kriv je Beograd’, a da će Srbi reći ‘Krivo je Sarajevo’

Vijesti 14. okt 202419:26 1 komentar
Usame Zukorlić

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić je danas ocijenio da je komunikacija između Beograda i Sarajeva "na najnižem nivou" i izrazio žaljenje zbog toga.

Za to “postoji odgovornost na obje strane i mnogo razloga zbog čega je to tako”, rekao je za Radio-Televiziju Vojvodine Zukorlić koji je u Vladi Srbije ministar bez portfelja, a zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost.

“Znam, Bošnjaci iz Sarajeva će reći: ‘Kriv je Beograd’, Srbi će iz Beograda kazati: ‘Krivo je Sarajevo’ …međutim, radi budućnosti i regionalne saradnje i stabilnosti na Balkanu je važno da postoji komunikacija između Beograda i Sarajeva”, kazao je on.

Zukorlić je naveo da “ulaže ogroman napor” i kao ministar zadužen za regionanu saradnju, da ta oživi komunikacija između Srbije i BIH.

Napomenuo je da su “otežavajuću okolnost” predstavljali nedavni lokalni izbori u BIH i da se nada da će “sada biti mnogo lakša atmosfera da rekonektujemo komunikaciju”.

Podsjetio je da Beograd ima odličnu komunikacija s Banjalukom što je ocijenio kao prirodno jer će “Srbi sa Srbima uvek da komuniciraju”.

“Međutim, nije dobro da sa državom Bosnom i Hercegovinom i glavnim gradom Sarajevom ne postoji konstantna komunikacija i da smo došli do nivoa da Beograd i Zagreb mnogo lakše i intenzivnije sarađuju nego Beograd i Sarajevo”, kazao je on.

Zukorlić je kazao da mu je bila čast što je kao lider Stranke pravde i pomiranja prošle sedmice bio na sastanku predsjednika parlamentarnih bošnjačkih stranaka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Beogradu tokom njegove zvanične posjete Srbiji.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, čiji je lider Sulejman Ugljanin, u petak, 11. oktobra, saopštila je da je Erdogan tada “pokazao interesovanje za stanje u Sandžaku” i “istakao važnost zajedničkog djelovanja u interesu Bošnjaka Sandžaka, aktivnu saradnju sa državnim institucijama i podršku Bošnjačkom nacionalnom vijeću”.

“Jedino na takvim susretima bošnjački lideri smognu snage da sjednu zajedno, ali volio bih da naš narod i politička scena sazri i da mi imamo susrete mimo ovoga kod Erdogana”, kazao je Zukorlić i dodao da mu je Erdogan čestitao izbor na mjesto ministra u Vladi Srbije.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare