Autofagija: Dijeta, gladovanje ili stil ishrane?

Zdravlje 29. mar 202310:25

Šta je autofagija? Da li planetarna popularnost dijeta koje se zasnivaju na „povremenom postu“ ima naučno utemeljenje? Podrazumijeva li autofagija obnovu ćelija tokom koje se organizam podmlađuje, čisti li od toksina i štetnih materija, štiti li od karcinoma ili je nezdravo izgladnjivanje? Gošća Novog dana je praktikantkinja autofagije Marijana Šećibović, komunikologinja i biologinja, dekanesa Visoke škole za turizam i menadžment Konjic.

Šećibović, koja se autofagijom počela baviti dijelom zbog autoimune bolesti, kazala je da ne gleda na to kao izgladnjivanje ili dijetu.

“Nakon četiri godine to je moj stil života. Na to gledam kao na blagodat koji sam ‘otkrila’ i koju počinjem da primjenjujem”, kazala je.

Pojasnila je šta je autofagija.

“Autofagija je neko recikliranje. Nije samo reckiliranje i obnavljanje ćelija, već i stvaranje nove energije. To je jedan proces koji se dešava na ćelijskom nivou. Autofagiju ne gledam kao na jednu od dijeta. Ovo je jedna duboka i medicinska priča. Ljekari, internisti i hematolozi, se ozbiljno bave i ozbiljno govore o autofagiji, jer autofagija prevenira određene bolesti”, kazala je.

Uporedila je autofagiju sa haosom u domu.

“Kad ne sređujemo kuću danima, ne peremo suđe, i onda je to sve u haosu. Kad krenemo da spremamo prvo uzmemo usisivač, i autofagija je upravo taj usisivač koji sve ono što je loše ona razgrađuje. Kada se uključi autofagija, kada nakon nekog vremena ne unosite hranu, organizam mozgu pošalje poruku da nema hrane i onda dalje šalje poruku određenim ćelijama gdje počnu da se razgrađuju i recikliraju, i od tih ćelija se stvaraju ili nove ćelije ili nova energija”, kazala je.

Kaže da bi autofagiju trebale primjenjivati sve starije osobe, ali i mladi kako bi imali više energije.

Pojasnila se da je potrebno 16 sati ne jesti kako bi se autofagija aktivirala.

“Ako ste utrenirani autofagija i nakon 12 sati radi svoj proces. Kada me ljudi pitaju na koji način da krenu sa autofagijom, nikome ne preporučujem taj agresivni nastup. Preporučim da se prvo krene sa 12 sati, pa 14, pa onda doći do 16 sati”, kazala je i ispričala kako njen dan teče:

“Ja jedem od 8 ujutro pa do 16 sati i onda poslije ne jedem ništa više. Pijem vodu, čaj, limunadu. Ljudima kad kažete da 16 sati ne jedete to izgleda strašno. Autofagija najbolje radi noću, zbog lučenja svih hormona. U tih osam sati jedem jedan i po put”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad