Moguće posljedice konzumiranja krastavaca

Zdravlje 18. maj 202217:29 > 17:36
Shutterstock

Krastavac ima brojnih zdravstvenih prednosti, ali, postoje i neke nuspojave na koje bi trebalo da obratite pažnju, naročito ako imate bilo kakvih problema sa želucem.

Mogu vam pomoći u prevenciji dijabetesa

U prehrani dijabetičara važno je konzumirati hranu s niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodjeljuje različitim namirnicama u rasponu od 0 do 100. Što je glikemijski indeks neke namirnice veći, to će se šećer u krvi više povećati nakon konzumacije. Krastavci imaju glikemijski indeks 15, što ih čini namirnicama s relativno malim brojem.

Konzumiranje hrane s niskim GI može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, prema časopisu Nutrition.

Bit ćete više hidratizirani

Prema francuskom i britanskom istraživanju stanovništva koje je objavio časopis Nutrients, krastavci se sastoje od više od 95% vode, što znači da, osim što predstavljaju hrskav zalogaj, dobivate solidnu dozu tekućine kad ih jedete.

Možete smršavjeti

U jednoj šalici krastavaca ima samo 16 kalorija, što znači da imaju nisku energetsku gustoću. Prema studiji časopisa Nutrients usredotočenoj na energetsku gustoću hrane, postoji veza između konzumiranja hrane s nižom gustoćom energije i gubitka težine.

Osim toga, zbog visokog udjela vode, krastavci su izuzetno zasitni, a imaju malo kalorija, što ih čini izvrsnim međuobrokom.

Izbjeći ćete zatvor

U studiji objavljenoj u časopisu Fitoterapia, kaže se da sjemenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u “sprječavanju zatvora”. Osim toga, navedena studija tvrdi da imaju “učinak hlađenja” na tijelo, piše Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar