Što boja i bistrina urina govori o vašem zdravlju

Zdravlje 29. feb 202421:27 0 komentara
Shutterstock

Boja, bistrina i miris vašeg urina mogu dati važan uvid u vaše zdravlje.

Dr. Jamin Brahmbhatt, urolog i robotski kirurg te bivši predsjednik Urološkog društva Floride za CNN je napisao članak u kojem govori o suptilnim znakovima u urinu koji mogu mnogo govoriti o našem zdravlju. Ne radi se samo o hitnim stanjima, ističe Brahmbhatt, već i o boji, bistrini i mirisu urina, značajkama koje mogu otkriti mnogo o našem zdravlju.

Boja urina varira od blijedo žute do tamno jantarne, i to najviše zbog urokroma – nusproizvoda normalne razgradnje crvenih krvnih stanica. Kako te stanice stare, one se razgrađuju i stvara se urokrom. Njega zatim filtriraju bubrezi i to daje boju mokraći. Intenzitet boje je izravan odraz razine nečije hidratacije. Što je osoba više hidrirana, urin je svjetlije boje.

Koje je boje zdrav urin?

U idealnom slučaju, urin bi trebao biti jako bistar.

Pijenje previše vode može dovesti do prekomjerne hidratacije, što razrjeđuje vitalne elektrolite i može uzrokovati trovanje vodom: rijetko, ali ozbiljno stanje koje snižava razinu natrija u krvi na opasno niske razine. Ovaj je rizik posebice važan za sportaše i osobe koje se bave dugotrajno tjelesnom aktivnošću.

S druge strane, nedovoljan unos vode predstavlja opasnost od dehidracije, umora i slabijih kognitivnih i fizičkih performansi.
Koliko vode dnevno treba piti?

Iako ne postoji jednoznačna preporuka za sve, urolog Brahmbhatt kaže da Američka nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine predlaže oko 3,7 litara tekućine dnevno za muškarce i 2,7 litara za žene. Međutim, individualne potrebe mogu uvelike varirati ovisno o čimbenicima kao što su tjelesna težina, razina aktivnosti i zdravstveno stanje osobe.

Preporučuje se započeti s oko 30 mililitara vode po kilogramu tjelesne težine dnevno. Ako je osoba fizički aktivnija ili živi u vrućoj klimi, možda će morati povećati unos vode za 500 do 1000 ml dnevno.

Preporuke je važno prilagoditi i specifičnim zdravstvenim stanjima. Na primjer, pacijenti s bubrežnim kamencima možda će trebati više vode zbog svojeg stanja, dok će oni sa srčanim problemima možda morati ograničiti unos tekućine.

Spol, dob i zdravstveno stanje također igraju važnu ulogu u određivanju prave količine vode. Muškarci obično trebaju više tekućine nego žene zbog veće prosječne tjelesne težine, dok starije odrasle osobe imaju smanjen osjećaj žeđi.

Ipak, najbolji pokazatelj odgovarajuće hidratacije su nedostatak osjećaja žeđi i svjetložuta boja urina.
Što nam boja urina govori

Crvena ili ružičasta

Ponekad hrana poput cikle ili bobičastog voća može dati urinu crvenu boju. No ako primijetite da vaš urin i s vremenom ostaje crven ili ružičast, to može značiti da u njemu ima krvi. Takvu promjenu ne treba ignorirati i dobro je razgovarati s liječnikom jer ona može ukazivati na pojavu raka mokraćnog mjehura ili bubrega, kao i dobroćudnih stanja poput povećane prostate.

Tamnosmeđa ili boja čaja

Urin koji izgleda poput čaja, tamnosmeđe boje, može biti znak da ne pijete dovoljno vode. Ako ste pili puno tekućine, a urin vam je i dalje taman, to može biti znak problema s jetrom ili nekih drugih zdravstvenih problema.

Plava ili zelena

Plava ili zelena boja u WC školjci mogla bi biti pravo iznenađenje, no i to se može dogoditi zbog određenih lijekova ili bojila u hrani.

Žarko žuta

B vitamini mogu urinu dati jaku žutu nijansu. To je bezopasno, no dobar je podsjetnik na to kako prehrana i dodaci prehrani mogu utjecati na tjelesne funkcije.

Što govori bistrina urina?

Zamućen urin može biti znak infekcije ili problema s bubrezima.

Mutan izgled urina često nestaje sam od sebe, a može biti i nuspojava nekih lijekova.

Što govori miris urina?

Urin obično ima blag miris, no jak ili neobičan miris može ukazivati na problem. Jak miris amonijaka može ukazivati na dehidraciju. Neugodan ili neobičan miris može biti znak infekcije mokraćnog sustava.

Konzumacija određene hrane, posebice one začinjene ili koja sadrži jake sastojke, također može utjecati na miris urina.

Hrana kao što su šparoge, kava i neka riba može proizvesti poseban miris zbog specifičnih spojeva koje ta hrana sadrži, a koji se izlučuju urinom.

Ako primijetite promjene u mokraći koje se s vremenom ne vraćaju u normalu, dobro je obratiti se liječniku, prenosi Jutarnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!