Stomatolog upozorava: Ovo nikada nemojte raditi dok perete zube

Zdravlje 12. aug 202308:11 0 komentara
Unsplash

Stomatolog je otkrio koju stvar nikada ne biste smjeli raditi dok perete zube.

Stomatolog je otkrio da kada je riječ o oralnoj higijeni, postoji jedna jednostavna stvar koju možete učiniti kako biste osigurali da pravilno brinete o svojim zubima – i nevjerojatno je jednostavno. Sve što trebate učiniti je – smočiti četkicu prije nego što stavite pastu na nju.

Dr. Payal Bhalla, vodeći stomatolog i klinički direktor Quest Dentala, objasnio je za Yahoo: “Navlaživanje četkice prije četkanja zuba ključno je iz nekoliko razloga. Prvo, vlaženje četkica pomaže učinkovitijoj distribuciji paste za zube, osiguravajući bolje pokrivanje površina zuba. To rezultira poboljšanom učinkovitošću čišćenja i temeljitijim uklanjanjem plaka i ostataka.”

Dr. Bhalla je potom objasnio da vlaženje četkice također može osigurati da četkanje bude što blaže za zube i desni. “Drugo, vlaženje četkice omekšava čekinje, čineći iskustvo četkanja nježnijim prema desnima i caklini zuba te smanjujući rizik od iritacije ili oštećenja”, objasnio je stomatolog.

“Dodatno, vlaga pomaže aktivirati sastojke paste za zube, čime se poboljšava njihova učinkovitost u borbi protiv bakterija i održavanju oralne higijene. Navlaživanjem četkice za zube možete poboljšati cjelokupno iskustvo četkanja i potaknuti bolje rezultate oralnog zdravlja, čineći to jednostavnim, ali dragocjenim korakom u vašoj svakodnevnoj rutini njege zubi”, rekao je dr. Bhalla.

Opasnosti “suhog četkanja”

Stomatolog je također objasnio neke opasnosti suhog četkanja. “Četkanje zuba suhom četkicom može imati nekoliko negativnih učinaka na vaše oralno zdravlje i cjelokupnu rutinu njege zubi. Suhe čekinje mogu biti abrazivnije prema caklini zuba, dovodeći do postupnog trošenja. S vremenom to može uzrokovati osjetljivost zuba i povećati rizik od karijesa i propadanja zuba.”

Dr. Bhalla je dodao: “Suhim četkanjem također možete iritirati desni, što dovodi do iritacije, crvenila i upale. To može uzrokovati nelagodu i povećati vjerojatnost povlačenja desni. Navlaživanje četkice pomaže stvaranju pjene s pastom za zube, što poboljšava njezine sposobnosti čišćenja.”

Potom je objasnio da suho četkanje također može biti neučinkovit način uklanjanja plaka. “Četkanje suhom četkicom može rezultirati nedovoljnim uklanjanjem plaka i ostataka hrane s vaših zuba i desni. Plak je ljepljivi film bakterija koji se formira na zubima. Korištenje suhe četkice za zube možda neće učinkovito ukloniti plak, što povećava rizik od bolesti desni i problema s zubima.”

Dr. Bhalla je tada upozorio da nedovoljno četkanje također može dovesti do lošeg zadaha i čak promjene boje zuba. “Osim toga, suho četkanje može brže istrošiti čekinje vaše četkice za zube, smanjujući njezinu trajnost i učinkovitost na duge staze. Nedovoljno uklanjanje plaka zbog suhog četkanja može uzrokovati nakupljanje bakterija, što uzrokuje loš zadah ili halitozu. Bez pjene od paste za zube suho četkanje možda neće učinkovito ukloniti površinske mrlje na zubima, što s vremenom može dovesti do promjene boje”, rekla je.

Stoga se pobrinite da navlažite četkicu prije nego što perete zube ili biste mogli imati negativne posljedice dalje niz liniju. Važno je zapamtiti da je briga o oralnom zdravlju jednostavna, ali ključna navika koja može značajno doprinijeti vašem cjelokupnom zdravlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!