Vrste bola koje teško podnosimo

Zdravlje 05. mar 202109:40 0 komentara
Unsplash (ilustracija)

Određene vrste bola su duboke, prevelike i neizlječive. Iako vam život mogu učiniti težim, važno je da ne dozvolite da vas slome i zavladaju vašim životom, savjetuje psihoterapeut.

Učinili ste sve kako biste sebi pomogli. Započeli ste tjednu terapiju, počeli voditi dnevnike, vježbate i paziti na prehranu.

Ipak, bol vas rijetko napušta. Čak i ako zaboravite na nju na kratko, ona se vraća ubrzo nakon toga, kao podsjetnik da se zapravo ništa nije promijenilo, kaže Sean Grover, psihoterapeut s više od 20 godina iskustva u radu s odraslima i djecom.

Grover kaže da su neke boli neizlječive bez obzira na to koliko se trudili da ih izliječite.

Smrt voljene osobe
Gubitak voljenog supružnika, roditelja ili djeteta vjerojatno je najveći bol koju netko može iskusiti. Svaki dan borite se da nastavite dalje. Svaki dan osjetite potrebu da ih nazovete, razgovarate s njima ili podijelite nešto s njima i onda se sjetite da ih nema više, što u vašem srcu ostavlja prostor koji možda nikada neće biti ispunjen.

Mentalna bolest
Iako postoji mnogo uspješnih liječenja kroničnih mentalnih bolesti, pacijenti često odbijaju suradnju, mogu odustati od terapije ili prestati uzimati lijekove.

Ovisnost
Ovisnost je posebno teška jer je osoba koju volite još uvijek tu, ali više nije ona ista. Da stvari budu gore, ovisnici mogu da postanu vješti u laganju i iskorištavanju onih kojima je do njih najviše stalo.

Kronična bolest
Vjerojatno se često sjetite svoje dijagnoze i borite se sa strahom da se vaše stanje ne pogorša.

Izdaja
Izdaja bliske osobe može biti veoma teška za liječenje. Može doći do problema s povjerenjem. Možete se odlučiti da se izolirate ili okrenete od svijeta, uvjeravajući se da vam je bolje kada ste sami.

Trajna ozljeda
Morate ponovno naučiti kako se kretati svijetom. Svakodnevni zadaci koji su nekada bili jednostavni sada zahtijevaju velik napor. Ljudi vas mogu gledati s tugom ili sa sažaljenjem, zbog čega se ne osjećate dobro.

Trauma
Trauma ostavlja trag koji traje i može promijeniti tijek života. To može potkopati sposobnost da se osjećate sigurno, vjerujete drugima ili da se krećete svijetom bez straha. Ona može u vama živjeti tiho vas podsjećati svakog trenutka na svoje postojanje.

Pretvorite svoj problem u misiju
Mnogi pacijenti svoju povrijeđenost usmjeravaju u duboki osjećaj misije, kaže Grover i dodaje:

„Na primer, prijatelj koji je preživio karcinom u uznapredovaloj fazi pronašao je novi smisao u životu kad je počeo volontirati u bolnicama i savjetuje obitelj i pacijente s istom bolešću“

Podijelite svoj bol
Izolacija je najveći neprijatelj izlječenja, zato komunicirajte s drugima, posebno s onima koji su doživjeli slična iskustva.

Nastavite živjeti
Tugovanje je važno i potrebno. Ali, to ne mora dominirati vašim životom. Ne dopustite bolu da preuzme moć nad vama. Priznajte sve što osjećate i krenite naprijed usprkos onome što osjećate, piše Psychology Today.