Ne jedete doručak? Ovo je 10 razloga zašto biste to trebali promijeniti

Zdrava probava 09. apr 202407:34 0 komentara
Pexels

Ako vam dan počne s hranjivim obrokom, to je veoma dobra priprema za bolju produktivnost i olakšava vašem tijelu da se uhvati u koštac s dnevnim obvezama.

Doručak može optimizirati vaše blagostanje i postaviti snažan temelj za vaše zdravlje i sreću.

1) Potiče metabolizam

Ako vam dan počne s nutritivnim obrokom, to pokreće vaš metabolizam i pomaže vašem tijelu da učinkovito koristi, ali i sprema energiju.

2) Održava energiju

Uključivanje proteina i složeneih ugljikohidrata u vaš jutarnji obrok održava stabilne razine energije, zbog čega ste produktivniji i koncentriraniji, prenosi timesofindia.com.

3) Podržava održavanje tkiva i imuniteta

Uključivanje proteina iz biljnih izvora i dodatke prehrane u vašu jutarnju rutinu može pomoći u održavanju tkiva i imuniteta.

4) Zdravija probava

Nutricionisti tvrde da vlakna pomažu probavi, reguliraju glad i podržavaju zdrav crijevni mikrobiom koji osgiurava optimalnu apsorpciju hranjivih tvari i eliminaciju otpadnih tvari.

5) Kontrola apetita

Doručak bogat proteinima pomaže u kontroli gladi i sprječava kasnije prejedanje u danu.

6) Podržava normalnu funkciju mozga

Jedenje doručka može pozitivno utjecati raspoloženje i mentalno zdravlje stabilizirajući razine neurotransmitera i tako podržavajući normalnu funkciju mozga. Također, doručak mozgu dajte potrebne esencijalne hranjive tvari za optimalno funkcioniranje – poboljšavanje pamćenje, učenje i kognitivne sposobnosti.

7) Podržava zube i kosti

Kosti se sastoje od proteina i minerala, pa ako jedete dovoljno proteina zajedno s hranom bogatom kalcijem pomažete podržati zdravlje kostiju i zubi.

8) Potiče proizvodnji krvi

Istraživanja pokazuju da se željezo, koje je esencijalno za proizvodnju krvi, prijenos kisika i energiju mišića, bolje apsorbira ujutro. Zato se preporuča doručak bogat željezom.

9) Održavanje funkcije mišića i živaca

Iako je protein ključni nutrijent koji potiče rast i obnovu mišića, magnezij također potiče mišiće, kao i mobilnost i funkcioniranje živaca.

10) Zaštita stanica

Antioksidansi poput vitamina A, C, E, bakra i cinka pomažu u zdravlju stanica i mogu smanjiti rizike upala i bolesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!