Nutricionisti savjetuju namirnice koje ne biste trebali preskočiti u maju

Zdrava probava 09. maj 202420:45 0 komentara
Pixabay

Maj je savršen mjesec da očistite svoj frižider i opskrbite ga raznovrsnim svježim proizvodima koje nudi kasno proljeće i rano ljeto.

Prijelaz na toplije, dulje dane omogućuje biljkama da rastu i napreduju, postajući ultimativni “dar” za naše stolove. Iako postoji mnogo izvrsne hrane za opskrbu u maju, ovih pet najboljih preporučuju nutricionisti.

Rotkvice

Rotkvice su prepune hranjivih tvari poput vitamina C, kalija i bakra, a pokazalo se da imaju antimikrobna, antikancerogena i antioksidativna svojstva, koja promiču cjelokupno zdravlje, piše eatingwell.com.

Trešnje

Ne samo da su trešnje ukusna i lijepa hrana, već sadrže i mnoge nutritivne prednosti. Za početak, porcija od jedne šalice trešanja sadrži tri grama vlakana, koja pomažu u svemu, od kontrole šećera u krvi do zdravlja crijeva i srca.

Trešnje su također bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima, koji su korisni kod sprječavanja razvoja kroničnih bolesti, štiti od preranog starenja i poboljšava zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka Melissa Renae.

Gljiva smrčak

“Iako njihov točan nutritivni sadržaj može varirati općenito imaju nizak udio kalorija i masti, a visok udio proteina i vlakana”, kaže dijetetičarka Grace Derocha.

Također pružaju niz vitamina i minerala, uključujući vitamin D, cink, bakar i željezo. Osim toga, smrčci sadrže antioksidanse i povezuju se s potencijalnim protuupalnim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta.

Mrkve

Iako mrkvu možete pronaći tokom cijele godine, ovo povrće narančaste boje najslađe je u maju, kaže nutricionistica Angel Planells.

Mrkva sadrži beta karoten, karotenoid koji tijelo pretvara u vitamin A, koji se zatim može koristiti za sve, od podrške imunološkoj funkciji do potencijalne zaštite od bolesti i određenih vrsta raka. Planells dodaje da mrkva – zahvaljujući svojih gotovo 4 grama vlakana po porciji od jedne šalice -p ruža dodatnu korist jer pomaže u reguliranju pražnjenja crijeva.

Šparoge

Šparoge su dobar izvor vitamina C i vlakana te odličan izvor vitamina K, kaže kuharica i dijetetičarka Abbie Gellman. Također je niskokalorična hrana, sa samo 38 kalorija po jednoj šalici kuhane porcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!