Jedan od najkompleksnijih i istovremeno najvažnijih mehanizama našeg tijela je naš imunološki sistem. Njegova glavna zadaća je da zaštiti organizam od štetnih materija te da pomogne tijelu u zacjeljivanju nastalih oštećenja i uklanjanju vlastitih odumrlih ili opasnih ćelija.
Probava i imunološki sistem su usko povezani, a to potvrđuje činjenica da se gotovo 80 posto imunoloških ćelija nalazi u probavnom sistemu. Jasno je, dakle, da ishrana zato ima značajan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje. Upravo zbog toga važno je da biramo namirnice koje mogu da pomognu u jačanju imunološkog sistema. Jedna od namirnica poznata po snažnim protuupalnim učincima i sposobnosti jačanja imuniteta je đumbir. Možete da ga koristite tako da ga naribate i prelijete vrućom vodom za pripremu napitka ili ga dodate supama.
Primjer recepta za supu s đumbirom je marokanska supa od crvene i žute leće s đumbirom.
Sastojci za 1 osobu:
· 30 g crvene leće
· 30 g žute leće
· 40 g prase
· 50 g pasiranog paradajza
· 400 ml vode ili povrtnog temeljca
· 1 kašika maslinovog ulja
· 1 čehno bijelog luka
· 1 čajna kašičica soli
· 1/4 čajne kašičice kajenskog bibera
· 1 čajna kašičica naribanog đumbira
· 1 čajna kašičica svježeg peršuna
· 1 kašika bučinih sjemenki
· 1 kašika bučinog ulja
Priprema:
Na zagrijanom maslinovu ulju kratko prepržite prasu i bijeli luk, a zatim dodajte pasirani paradajz. Dodajte crvenu i žutu leću te začine, sve prelijte vodom ili povrtnim temeljcem i kuhajte oko 20 minuta, povremeno miješajući. Štapnim mikserom usitnite supu do kremaste teksture, a zatim dodajte svježi peršun i naribani đumbir. Poslužite toplu supu s tostiranim bučinim sjemenkama i bučinim uljem.
Za jačanje imunološkog sistema možete najviše sami da napravite, i to pravilnom kombinacijom uravnotežene i zdrave ishrane, redovnom umjerenom fizičkom aktivnošću, izbjegavanjem ili djelotvornim upravljanjem stresom te kvalitetnim snom.
Podržite svoju probavu uz Donat
Prirodnu podršku vašem crijevima, koja su usko povezana s radom imunološkog sistema, može da pruži i pijenje prirodne mineralne vode Donat. Zbog jedinstvene kombinacije minerala, Donat povoljno djeluje na probavu i pridonosi općem osjećaju dobrobiti. Režim pijenja Donata za podršku probavi: Pijte Donat tri puta dnevno, polako i na sobnoj temperaturi. Ujutro na prazan želudac popijte 0,2 – 0,3 l Donata, prije ručka 0,1 l, a prije večere još 0,1 – 0,2 l Donata.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!