Racije u ugostiteljskim objektima u ZDK tokom vikenda: Uhapšeno 28 osoba po raznim osnovama

Crna Hronika 22. apr 202413:48 1 komentar
MUP ZDK

Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK su planirane pojačane preventivne aktivnosti, te je u tom smislu naloženo svim rukovodiocima policijskih uprava i stanica da izvrše analizu stanja sigurnosti, te da planiraju i organizuju operativno taktičke mjere i radnje, tzv. "Racije" u ugostiteljskim objektima, blokade određenih područja i pojačane kontrole mjesta za koja se raspolaže operativnim saznanjima da se na istim okupljaju lica sklona izvršenju krivičnih djela i narušavanju javnog reda i mira.

S tim u vezi, nakon izvršenih analiza, u dane proteklog vikenda, tačnije 19,20. i 21.04.2024. godine, na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova izvršene su “Racije” i pregledi u 20 ugostiteljskih i objekata druge namjene, te je izvršen pretres i pregled 944 osobe.

Tokom pretresa i pregleda objekata i osoba pronađena je i oduzeta određena količina opojne droge, te je zadokumentovano devet krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”, zatim je oduzeto 20 predmeta čije držanje nije dozvoljeno građanima, a koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda, te 2 komada vatrenog oružja.

Takođe, postignuti su i sljedeći rezultati iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira;

Kontrolisano je 1407 vozača i vozila,

Izdato je 514 prekršajnih naloga za učinjene prekršaje po saobraćaju,

Zatečeno je i sankcionisano 30 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola,

Zatečeno je i sankcionisano 6 vozača zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita,

Izdata su 44 prekršajna naloga po javnom redu i miru, te 8 po Općinskim odlukama,

Izdato je 7 prekršajnih naloga za uživanje opojne droge na javnom mjestu, te 6 prekršajnih naloga za prosjačenje,

l Ukupno je legitimisana 171 osoba, dok je 28 osoba uhapšeno po raznim osnovima.

Kako bi se nivo sigurnosti podigao na najveći mogući nivo, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova će u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti, saopćeno je iz MUP ZDK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare