Zaboravljeni "Star Wars" spomenici futurističke Jugoslavije

Kultura 04. jul 201612:27 > 13:41
Reuters

Građevine koje možete vidjeti u fotogaleriji naručio je lično Josip Broz Tito, tadašnji predsjednik, a građene su u periodu od 1960. do kraja sedamdesetih.

Njihova inicijalna svrha je da budu komemorativni spomenici bitkama II svjetskog rata, ili da obilježe mjesta gdje su bili locirani koncentracioni logori.

Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan i Iskra Grabul, Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković samo su neka od skulptora ali i arhitekata koji su gradili spomenike koji brojni strani mediji opisuju kao “futurističkim”.

Ono što je sigurno jeste da ostavljaju snažan vizuelni dojam, a godišnje ih posjeti više od milion posjetitelja svih generacija.

Ovi spomenici su godinama u bivšoj Jugoslaviji mladim pionirima služili kao mjesto patriotske edukacije, a nakon raspada – predstavljaju samo ogromne napuštene zidine, o kojima mnogi nemaju apsolutnog pojma.

Srećom, grupa entuzijasta obišla je cijeli Balkan i sve futurističke monumente stavila u jednu galeriju, na jedno mjesto – pa se ovome što sada čitate i gledate možete zahvaliti portalu CrackTwo ili Bored Panda, koji su glas sa ovih prostora prenijele u svijet.

Mapa ovih spomenika postoji od 1975. godine, spomenika – koji sada služe samo zbog melanholije.

Fizički više nisu ono što su nekada bili, historija ih je polomila – ali ono što je sigurno, krasi ih ljepota sa velikim simboličkim značajem.

Na nekom od portala koji su prenijeli ovu vijest pronašli smo i interesantan podatak da spomenici podsjećaju kao da su “ispali” iz Star Warsa. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Reuters
Shutterstock
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
PIXSELL
Wikipedia
Reuters
Reuters
Wikipedia