Muzaferija i đakon Rajković: Malo tužno što je naš duet izazvao toliku pažnju

Kultura 01. okt 202013:12 > 13:22
N1

Islamska zajednica Trebinja i Grad Trebinje bili su organizatori koncerta na kome se Arminu Muzaferiji na sceni pridružio i đakon Branislav Rajković i zajedno su izveli ilahiju “Ben alar'm”. O ovom neobičnom duetu govorili su za Novi dan.

Muzaferija je istakao kako je moralo doći do njegovog susreta sa đakonom…

“Slučajno ne postoji, to je davno određeno. Meni je drago da smo moj prijatalj, đakon Rajković, i ja bili dio jedne lijepe stvari koja pruža nadu u bolje sutra. S druge strane, naš duet je u ova dva, tri dana izazvao veliku medijsku pažnju i na neki način sam malo tužan i zabrinut jer smo postali atrakcija za stvar koja bi trebala biti normalna”, zaključio je poznati pjevač.

Muzaferija je otkrio kako se sa đakonom poznaje od ranije, zajedno su pjevali sevdah od kuće, ali da su se u Trebinju prvi put sreli oči u oči i pružili jedan drugom ruku. Istakao je kako njegov duet sa đakonom nije ništa neobično jer “umjetnost ne poznaje granice niti ima jedan jezik”.

“Meni nije strano pjevati na drugim jezicima. Nisam bio iznenađen đakonovim poznavanjem ilahije jer je on muzički obrazovan”, dodao je Muzaferija.

Rajković je u razgovoru za N1 podvukao da sam “ton i muzika ovdje nisu bili najbitniji”. Otkrio je kako je snimak dueta bio zapravo snimak njihovog prvog susreta. “Tako da nema dileme da je sve bilo spontano”, zaključio je đakon.

Rajković se složio sa izjavom Muzaferije kako je prevelika pažnja data susretu koji ni po čemu ne bi trebao biti neobičan.

“Ja naše susrete ne bih zvao ni multikulturalnošću jer je sve ovo jedna kultura. Tako da mi je bilo blisko sve ovo što Armin pjeva, od njegove autorske muzike do ilahija”, naveo je đakon.

Što se tiče našeg dueta dobio sam sve najljepše komentare i to me jako raduje, istakao je Muzaferija.

“Vjerujem da ima dosta sličnih stvari, ali je fokus na neki drugim stvarima koje nam komplikuju živote. Često spomenem priču kada je Ibrahim a.s. ili Abraham bačen u vatru, i jedna je ptica sa grumenom kamena krenula da ugasi tu vatru. Pitali su je gdje ćeš ti s tim kamenom, a ptica je rekla: “Možda je neću ugasiti (vatru), ali neka se zna na čijoj sam strani”. Tako da je naša obaveza da radimo ovakve stvari. Ovo mi uljepšava i moje spavanje i moje buđenje”, rekao je pjevač.

Đakon Branislav Rajković postao je široj javnosti poznat kada je kazao: “Esselamu Alejkum. Dobro došili u Mostar. Ja sam đakon Branislav. Volim arapski jezik i pozdrav svima iz Mostara”. Na pitanje voditeljice Novog dana Alme Dautbegović Voloder da li je poruka u svim vjerama ista…

“Naravno, apsolutno. Ja više volim arapski jezik nego što ga zaista poznajem. Lično sam upoznao i imam prijatelje iz Sirije, tako da mi se javila i potreba, a posebno u jednom kosmopolitskom okruženju u kojem živimo. Kao što je rekao Armin, nažalost, neke normalne i uobičajene stvari se čine da su nešto naručito”, ocijenio je Rajković.

Na kraju gostovanja ispričao je kako je njegova kćerka učila srpski, ali i arapski.

“Bilo je zanimljivo da je i moja kćerka Hristina, koja je tada imala dvije godine, kada je učila srpski jezik počela da uči harfove i izgovore. Na neki posredan način arapski je učila i moja kćerka”, dodao je đakon Branislav Rajković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad