Dara Stoiljković, umjetnica i književnica – van vremena

Kultura 09. okt 201518:27 > 19:41
N1

Ništa u životu ne ostavljajte nezavršeno, poruka je banjalučke glumice i pjesnikinje Dare Stojiljković koja je u osamdesetoj godini odlučila završiti ono što je započela davne 1976. godine. Magistrirala je na Akademiji dramskih umjetnosti.

Petnaest knjiga, bezborj pjesama i kao trijumf svoje karijere – master rad otkucala je na pisaćoj mašini.

Bogat duhovni život, bez ijednog poroka, te suzdržavanje od jela i pića, dali su snagu osmdesetogodišnjoj umjetnici i književnici da sa trinaest desetki stekne titulu mastera dramaturgije.

Ja se trudim da postoji sklad između moga uma i moga tijela. Zato mi je sve u mozgu i te studije i te desetke , one su rezultat nejela“, istakla je Dara Stojiljković, glumica i pjesnikinja.

U eri tehnološkog napretka živi i stvara bez kompjutera i interneta. Postoje ljudi koji su van vremena i za sebe kaže da je jedna od njih.

Ja u životu nisam probala kavijar, nisam šampanjac probala, mnoge stvari nisam probala i meni je drago što je to tako“, rekla je Stoiljković.

U svakom čovjeku čuče neslućene mogućnosti samo je bitno imate li ili nemate “petlju” da prihvatite izazove, mišljenja je Stojiljković. I danas glumi i piše sa istim žarom profesionalca. Nedavno je igrala performans “Infuzija”.

Ja sam primala infuziju ovdje u ambulanti, trebalo je tri da primim i došao je moj student koji me je pitao Daro kako ćeš ti to izgovoriti, rekla sam mu ništa ti ne brini. Odmah je otišao svom prijatelju koji pravi plakate, promjenio naziv i to se zvalo infuzija“, kazala je ona.

Kao profesor Akademije dramskih umjetnosti otišla je u penziju prije 11 godina.

Mnogo sam, mnogo, delala, ali nemam nacionalnu penziju. Čujte još sam pri snazi, imam muški staž i 22 godine škole, a kraj s krajem ne mogu da svežem. Kad kredit za štampanje knjiga i master studije platim mogu da duvam kroz prste.”