Duško Mazalica snimio prvu sevdah operetu u Banjaluci

Kultura 01. dec 201518:08 > 19:33
N1

“Ah što ćemo ljubav kriti” je prva sevdah opereta snimljena u Banjaluci. Riječ je o kratkometražnom filmu banjalučkog glumca Duška Mazalice, kroz koji se prepliću tri sevdah pjesme u izvođenju, nekadašnje predstavnice BiH na Eurosongu Marije Šestić.

Malo dijaloga, mnogo sevdaha je ispjevano kroz “Mila majko šalji me na vodu”, “Moj dilbere” i “Ah što ćemo ljubav kriti”, a režiser filma je Duško Mazalica.

“To se tako prepliće i u nekim nijansama su se prosto same složile i to je toliko dobro uklopljeno kao da su pjesme pisane za ovaj film, a ustvari su to izvorne pjesme kojima apsolutno nije mijenjan tekst. Čak na taj način čuvamo kulturnu baštinu“, izjavio je Duško Mazalica, režiser filma “Ah što ćemo ljubav kriti”.

Muzika, kulturno-historijsko naslijeđe, prijateljski odnos sa kolegama, ideja i znanje, recept su za film bez budžeta.

“Moram da priznam da je to bilo jako teško, ali to daje određenu vrstu vjere da imamo mnogo kapaciteta i kvalitetnih ljudi koji su kao kadrovski potencijal neiskorišteni”, dodao je Mazalica.

Film, u kojem mlađi brat plaća ceh ljubavnih užitaka starijeg, govori o sukobu tradicije i iskrene ljubavi, nema sretan kraj.