Izvještaj: Više od stotinu kulturnih znamenitosti uništeno tokom zračnih napada na Gazu

Kultura 30. nov 202312:48 0 komentara
Reuters

Ponovljeni zračni napadi Izraela na Gazu uništili su više od 100 kulturnih znamenitosti i povijesnih lokaliteta prema preliminarnom izvještaju katalonske nevladine organizacije Heritage for Peace koji je objavljen ranije ovog mjeseca.

U zračnim napadima, koji su se dogodili nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.400 Izraelaca i koji je uključivao uzimanje 240 talaca, “uništeno je ili oštećeno” otprilike 45 posto stambenih objekata u Gazi, što je dovelo do onoga što Ujedinjeni narodi nazivaju “humanitarnom katastrofom”. .”

Historijski vjerski objekti, muzeji i arheološka nalazišta su uništeni, navodi se u izvještaju, uz napomenu da je Gaza bila kulturno središte za svaku civilizaciju koja je osvojila region, od Egipta početkom 15. stoljeća prije nove ere, do Grka pod Aleksandrom Velikim, kao i u Rimskom i Bizantijskom Carstvu, piše ArtNews.

U izvještaju je bilo riječi i o stoljetnim crkvama i džamijama koje su postale žrtve bombardovanja, uključujući džamiju Omari u Džabaliji u sjevernoj Gazi; crkvu Svetog Porfirija, za koju se smatra da je treća najstarija crkva na svijetu; kao i džamije Ibn Osmana i Sayed Hashem.

“Izvještaj pokazuje važnost naslijeđa Gaze”, rekla je Isber Sabrine, sirijska arheologinja i predsjednica organizacije Heritage for Peace. “To je malo područje, ali sa mnogo baštine”, dodala je.

Prema palestinskom ministarstvu turizma i antikviteta, trenutno nije moguće dobiti potpunu procjenu oštećenih ili uništenih lokaliteta baštine, s obzirom na uslove na terenu. “Ne možemo tražiti od (osoblja u Gazi) da provjeravaju lokacije za ovo vrijeme”, rekao je za Art Newspaper Jehad Yasin, direktor ministarstva muzeja i iskopina.

Kampanja je također uzela danak u muzejima u regiji, a šteta je prijavljena u Muzeju Rafah, koji je na svom Facebook nalogu objavio video-snimke na kojima se vidi njegova djelimično srušena zgrada.
Kulturni muzej Al Qarara i muzej Deir Al Balah također su prijavili veliku štetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!