Legendarni Jean-Luc Godard završio život eutanazijom

Kultura 13. sep 202217:12 0 komentara
Jean-Luc Godard (REUTERS/Christian Hartmann)

Francusko-švajcarski reditelj Jean-Luc Godard otac 'Novog talasa', koji je umro danas u 92. godini, pribjegao je asistiranom samoubistvu, potvrdio je savjetnik porodice.

“Godard je pribjegao potpomognutom dobrovoljnom odlasku koje je legalno u Švajcarskoj poslije ‘više invalidnih patologija’ prema navodima medicinskog izvještaja”, rekao je savjetnik porodice potvrdjujući informaciju objavljenu u listu Liberation.

Francusko-švajcarski reditelj, najznačajniji predstavnik francuskog “Novog talasa”, autor je filma “Do posljednjeg daha” (1959) i “Prezir” (1963) napravio je revoluciju u filmskoj historiji. Godard je režirao i filmove “Živjeti svoj život”, “Neobična banda”, “Ludi Pierrot”, “Alphaville”, “Muški rod – ženski rod” i “Film socijalizam”.

Potpomognuto samoubistvo je dozvoljeno u Švajcarskoj pod određenim uslovima. U načelu u tome nema prava da učestvuje osoba ili organizacija podstaknuto “egoističnim motivima”, ali organizacije kao što je Exit pružaju mogućnost asistiranog samoubistva u okviru medicinskog kodeksa. Ta organizacija je ispratila gotovo 1.400 ljudi u smrt u 2021. godini, a posljednjih godina praksa asistiranog ubistva raste u Švajcarskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!