Počeli dvadeset drugi Šopovi dani na Plivi

Kultura 10. okt 202314:16 0 komentara
N1

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce od 16. do 22. oktobra organizira 22. Šopove dane na Plivi, manifestaciju posvećenu Nikoli Šopu, "najdražesnijem pjesniku" u hrvatskoj literaturi kako ga je u svoje vrijeme oslovio Tin Ujević.

Gošća ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi je bosanskohercegovačka književnica, pjesnikinja, autorica kratkih priča za djecu, kolumnistica Ferida Duraković.

Manifestacija 22. Šopovi dani na Plivi bit će otvorena književnom večeri Božane Volić 16. oktobra u Domu kulture u Jajcu s početkom u 19 sati.

Volić će posjetiti četiri osnovne i dvije srednje škole kojima je ovo jedina prilika da se susretnu sa savremenim pjesnikom.

Druge večeri 22. Šopovih dana na Plivi, 17. oktobra, u Domu kulture predstavit će se hrvatska književnica Mirjana S. Drenjančević.

Na središnjoj pjesničkoj večer koja će se održati u petak, 20. oktobra, u Domu kulture u 19 sati predstavit će se Ferida Duraković, a razgovor njom vodit će jajačka spisateljica Emina Žuna.

Ferida Duraković je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1980. godine. Prvu zbirku poezije “Bal po maskama” objavila 1977. godine i za nju dobila nagradu Književne omladine BiH i nagradu ”Svjetlosti” za najbolju prvu knjigu mladog autora. Objavila još “Oči koje me gledaju” (1982), “Mala noćna svjetiljka” (1989), “Srce tame” (1994), “Locus minoris – Sklonost Bosni kao melanholiji” (2008), “Putnici kroz (ne)vrijeme” – 50 godina Sarajevskih dana poezije (s Fadilom Nurom Haver, 2011) i knjigu kolumni “Pokret otpora” (2012). Piše kratke priče i knjige za djecu (Još jedna bajka o ruži, Mikijeva abeceda, Amilina abeceda, Mikijeva i Amilina abeceda, a Ezopove basne i Vjetrov prijatelj s Mirzom Hasanbegovićem). Godine 1999. objavila izabrane pjesme na engleskom The Heart of Darkness (White Pine Press, Fredonia, New York), za što je dobila nagradu Vasyl Stus Freedom-to-Write Award, PEN New England, SAD. Poezija i proza prevedeni su joj na dvadesetak jezika.

U okviru središnje književne večeri bit će dodijeljene nagrade za takmičenje za izbor najboljih literarnih radova.

U subotu, 21. oktobra, pjesnici će posjetiti rodnu kuću Nikole Šopa gdje će se održati i jutarnje pjesničko druženje, nakon čega će biti položeno cvijeće na spomen bistu Nikole Šopa.

Sastavni dio Šopovih dana na Plivi su i jajačke osnovne i srednje škole koje će se predstaviti svojim književnim večerima. Osnovna škola “Berta Kučera” predstavit će se književnom večeri “Blaga svjetlost zvijezda”, dok će se književnom večeri “Mehmedalija Mak Dizdar” predstavit Osnovna škola “Jajce”, a Srednja strukovna škola “Jajce” izvest će performans u centru grada pod nazivom “Šopov testament”.

Učenici srednjih škola odmjerit će svoje znanje o Šopovom liku i djelu kroz kviz “Upoznajmo Šopa”, dok će osnovnoškolci imati natjecanje u čitanju i likovnu koloniju.

Dvadeset drugi Šopovi dani na Plivi bit će zatvoreni u nedjelju, 22. oktobra, u Domu kulture književnom večeri Onovne škole “13. rujan” pod nazivom “Sa Šopom za stolom”.

Organizaciju 22. Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su Općina Jajce i Središnja uprava Napretka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!