RSE: Disneyjev animirani film nepoželjan u Novom Pazaru

Kultura 02. dec 202220:06 1 komentar
REUTERS/David Swanson

Šta spaja bliskoistočne i azijske gradove i Novi Pazar na jugozapadu Srbije? Ni u jednom od njih ne može se pogledati prvi dječiji animirani film u kojem je Disney predstavio lik gay tinejdžera, piše Radio Slobodna Evropa.

U državama Bliskog istoka i Azije film se ne emituje, jer je po njihovim zakonima homoseksualnost kažnjiva.

U Srbiji to nije slučaj, ali prema istraživanjima međunarodnih organizacija, procenat poštovanja LGBT prava i sloboda je svega 37 posto.

LGBT prava i slobode u Srbiji narušena su tokom 2022. godine djelovanjem desničarskih partija i organizacija, kao i protivljenjem vjerskih organizacija.

Zašto se film ne emituje u Novom Pazaru?

Animirani naučno-fantastični film “Čudesni svijet” je na bioskopskim repertoarima širom Srbije, osim u Novom Pazaru.

Lokalni kulturni centar, koji je u nadležnosti gradskih vlasti, donio je odluku da film skine sa repertoara poslije jednog emitovanja 25. novembra, nakon pritužbi roditelja da “propagira homoseksualnost.”

Obustavu filma je tražila Novopazarka Irma Koca Dagli, koja kaže da je bila “glas roditelja.”

Za Radio Slobodna Evropa je izjavila da je takav zahtjev podnijela nakon što je sa djecom pogledala film u bioskopu.

“Film, iako potpisan kao dječiji, nije adekvatan ciljnoj grupi kojoj je namijenjen, nižem školskom uzrastu – zato što otvoreno promoviše homoseksualizam. Distributeri ovog filma nisu upozorili roditelje na temu, već je to skrivena poruka kroz glavni lik”, rekla je ona.

Dodaje da “ne želi da se djeca zbunjuju”.

“Kao neko ko je odgovoran za vaspitanje svoje djece, svo troje imaju ispod devet godina, ne želim da se to njima još uvijek servira. Ako je odluka nekog 18-godišnjaka da otkriva i razumije različite pojave u društvu, to je njegov izbor. Ali želim da djeci bude jasno, da razlikuju dva spola, da imaju mamu i tatu”, istakla je.

Prema njenim riječima, Kulturni centar je “brzo uvažio sugestiju i obećao da će ubuduće posvetiti više pažnje opisu filma, njegovoj radnji i poruci”.

Šta je odgovor Kulturnog centra?

Urednica dramskog i filmskog programa u Kulturnom centru u Novom Pazaru Elma Šabanović izjavila je za Radio Slobodna Evropa da se film “Čudesni svijet” ne prikazuje jer je “ispoštovan zahtjev publike.”

“U slučaju ovog filma, zahtjev publike je bio da prosto više nema interesovanja, da nije u skladu sa željama naše ciljne grupe. Poslije prvog emitovanja nismo prodali nijednu kartu i odlučili smo da reprize ne bude”, rekla je Šabanović.

Izjavila je i da se svi filmovi koji su na bioskopskim programima u Srbiji, emituju i u Kulturnom centru Novog Pazara, uz naglasak da ta institucija “nema cenzuru, niti vrši bilo kakvu diskriminaciju onoga što se nudi”.

“Bilo je do sada više filmova sa tematikom gay populacije, filmova koji su za +18 godina, sve ono što je bilo na repertoaru cijele Srbije”, izjavila je Šabanović.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare