Sedmi History Fest počinje danas u Sarajevu

Kultura 06. jun 202310:41 0 komentara
Peti History Fest
Facebook

Osnovna tema ovogodišnjeg History Festa je “Država, nacija i evropske integracije, Bosna i Hercegovina i jugoistočna Evropa 1943-2023”.

U okviru ove generalne teme tragat ćemo za odgovorom na pitanje koliko su stvaranje jugoslavenske federacije 1943, kao i pitanja nacionalne integracije u Bosni i Hercegovini 1993., pozitivno ili negativno uticali na šire integracije u jugoistočnoj Evropi. Šta je značila jugoslavenska federacija 1943, kakve su posljedice ostavili neuspješni prijedlozi za
integraciju Jugoslavije u Evropu početkom 1990-ih godina, te koliko su nacionalne konfrontacije tokom 1990-ih onemogućavale proces evropskih integracija krajem 20. i početkom 21. stoljeća.

Također ćemo to promatrati kroz ključne događaje koji su se odvijali na jugoslavenskim prostorima 1943. godine (velike vojničke bitke – poput bitke na Neretvi i bitke na Sutjesci). To ćemo promatrati kroz analizu šireg konteksta događanja u svijetu 1943. godine (pobjede Crvene armije kod Staljingrada; savezničke pobjede na sjeveru Afrike kod Al Alameina; iskrcavanje Amerikanaca u Afriku; kapitulacija Italije u septembru 1943). Taj širi kontekst će omogućiti da se bolje razumiju dešavanja u Bosni i Hercegovini 1943. godine, koja su odnijela prevagu i usmjerila tok Drugog svjetskog rata u korist antifašizma i građenja moderne Evrope ravnopravnih država. To je važno danas, kada je svijetu, u uvjetima rata i nestabilnosti, ponovo potrebna slična mobilizacija kako bi se razvijala ideja slobode u Evropi.

Također ćemo razmatrati i neke od ključnih događaja koji su se odvijali 1993. godine, sa akcentom na Bošnjački sabor i promociju bošnjačkog nacionalnog identiteta. To ćemo promatrati u kontekstu rata, s jedne strane, te u teorijskom okviru odnosa nacionalnih i državnih identiteta u specifičnim uvjetima Bosne i Hercegovine i jugoistočne Evrope.
U okviru History Festa ćemo tragati i za dubljim korijenima pojedinih historijskih procesa i događanja u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Jedno od njih je pitanje smjenjivanja širih državnih okvira unutar kojih je Bosna i Hercegovina dugo vremena egzistirala. U tom kontekstu ćemo tragati i za odgovorima zbog čega je došlo do kraja.

Pogledajte program History festa OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!