Umrla “djevojka sa Ipaneme”

Kultura 06. jun 202315:58 0 komentara
Astrud Gilberto (akg / Jazz Archiv Hamburg / akg-images / Profimedia)

Brazilska pjevačica bossa nova muzike Astrud Gilberto, najpoznatija po pjesmi "Djevojka sa Ipaneme", umrla je u 84. godini, objavila je njena unuka Sofia.

Gilberto, koja je jedna od najvećih brazilskih zvijezda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, snimila je 16 albuma i radila sa umjetnicima u rasponu od Quincy Jonesa do Georgea Michaela.

Njena verzija “Djevojke sa Ipaneme” prodata je u više od pet miliona primjeraka i pomogla je u popularizaciji bossa nove, piše BBC.

Sofia Gilberto, njena unuka, objavila je vijest o smrti pjevačice na Instagramu.

“Ovdje sam da vam saopštim tužnu vijest da je moja baka danas postala zvijezda, pored mog djeda Joao Gilberto. Bila je pionir i najbolja. Sa 22 godine dala je glas engleskoj verziji ‘Djevojke sa Ipaneme’ i stekla međunarodnu slavu”, napisala je Sofia, koja se i sama bavi muzikom.

Paul Ricci, gitarista iz Njujorka koji je sarađivao sa Gilberto, također je potvrdio vijest na Facebooku. On je napisao da je Astrud bila važan dio kompletne brazilske muzike u svijetu i da je svojom energijom promijenila mnoge živote.

Ona je 1963. godine pratila svog supruga u Njujorku da mu pomogne kao studijski prevodilac dok je on snimao album sa legendom džeza Stanom Getzom.

Kada je bend došao da snimi tekst na engleskom za “Djevojku sa Ipaneme”, bio im je potreban vokal, a Gilberto je stidljivo predložila da ona otpjeva ovu pjesmu.

Producent je želio da završi pjesmu odmah, a Gilberto je bila jedina u studiju koja je mogla da pjeva na engleskom, iako tada nije bila profesionalna pjevačica.

Imala je malo vremena da se pripremi, ali je njen vokal savršeno dočarao “visoku, preplanulu, mladu i ljupku djevojku za kojom se svi okreću”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!