Domaći voćni sorbet savršen je ljetni desert. Sorbet se radi od voća, voćnog soka i šećera. Već 3000 prije Krista azijske kulture zaslađivale su drobljeni led i raznim aromama, a stari miješali su led i sok od raznog voća.
Najbolje kod ove jednostavne kombinacije jest što možete koristiti bilo koje voće ili bilo koju kombinaciju voća. Probajte sorbet od jagode i maline, manga, breskve ili od šumskog voća. Sok od limuna možete zamijeniti sokom od limete koji će se sjajno slagati s malinama i mangom ili sokom od naranče koji će dobro pasati s malinama. Probajte maline začiniti s malo mente ili u trešnje dodati čilija.
Recept je uvijek isti, odnosno na 4 šoljice pirea od voća uvijek dolazi 1 šoljica šećera. Imate li svježe voće, najprije ga zamrznite. Voće s košpicama, poput breskve ili marelice, prvo očistite od košpica pa onda zamrznite.
Kako navodi Punkufer, prije posluživanja prelijte sorbet s malo votke ili pjenušca. Možete malo alkohola, votle ili nekog likera, dodati i u smjesu prije nego je zamrznete – alkohol će spriječiti da se sorbet sasvim stegne pa ćete ga lakše oblikovati u kuglice.
Sastojci za domaći sorbet:
- 900 g malina (4 šoljice pirea)
- 1 šoljice šećera
- 3/4 šoljice vode
- žlica soka od limuna
- 1/4 čajne kašikice soli
- 1 kašika votke ili likera po želji
Priprema domaćeg sorbeta:
U malom loncu na srednje jakoj vatri kuhajte šećer i vodu. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi. U multipraktiku izmiješajte smrznuto voće i sirup. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte limunov sok i sol i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Ulijte u posudu prikladnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 4 sata. Poslušite u čaši ili zdjelici. Neposredno prije jela prelijte votkom, likerom ili pjenušcem.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!