Zbog posebnog načina vaspitanja djeca iz Japana su najsretnija na svijetu

Lifestyle 25. sep 202317:08 0 komentara
ANURAK PONGPATIMET/Shutterstock

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su kako su djeca u Japanu najsretnija na svijetu, i to zbog načina života.

Kako piše The Asian Parent, japanski roditelji imaju poseban pristup vaspitavanju, koji se poprilično razlikuje od ostatka svijeta. Ovo su neki od njih:

Roditelji u Japanu trude se od što ranijeg djetinjstva nauče dijete da bude nezavisno. Na primjer, oni uče svoje dijete da ide u školu bez pratnje, nikada im ne rješavaju domaće zadatke i slično. Sve to, objašnjavaju psiholozi, podstiče razvoj nezavisnosti kod djeteta, ali i jača njegovo samopouzdanje, prenosi Danas.

Dok većina roditelja često dijeli svoje roditeljske izazove i nevolje, japanski roditelji su drugačiji. Istraživanja pokazuju kako oni svoje probleme koji se tiču vaspitavanja ili generalno porodične, dijele samo sa osobama od najvećeg povjerenja. Isto tako, bilo kakav razgovor o aktivnostima svoga djeteta takođe smatraju neprihvatljivim.

Iako su japanski roditelji, baš kao i svi ostali, suočeni s užurbanom svakodnevicom i mnogobrojnim obvezama, oni svejedno svaki slobodan trenutak provode sa svojim djetetom. Smatraju kako je povezivanje s djetetom veoma važno za njegov razvoj, zbog čega nikada ne propuštaju da se posvete djetetu kada imaju vremena.

Japanski roditelji čvrsto se drže pravila da svaki obrok (kada je to moguće) jedu zajedno za stolom. Naime, njihovi obroci su porodični, a djete često uključuju u pripremu hrane. Tako ga podučavaju o zdravim navikama i pripremanju obroka od najranijih nogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad