Kosovske institucije se oglasile o ulasku policije na sjever

Izvor: Anadolija

Iz Vlade Kosova demantovali su pisanja u srbijanskim medijima da su na sjeveru Kosova poslate specijalne policijske jedinice.

“Riječ je samo o policiji, ne o nekoj drugoj jedinici”, izjavio je za RSE portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je napisao na Facebooku da policija ima mandat i zadatak da osigura bezbjednost, garantuje red i vladavinu zakona.

“Posljednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na sjeveru zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbjeđenja svih građana”, istakao je Svečija.

Prema sada zvaničnom saopštenju kosovske policije, u četvrtak, 8. decembra, pojačano je prisustvo snaga reda na sjeveru zemlje.

“Molimo sve građane da ostanu mirni i sarađuju sa Kosovskom policijom koja se zalaže za red i bezbjednost svih građana bez razlike”, naveo je Svečija.

Na snimcima koji su objavili kosovski mediji vidi se da je policija raspoređena u Bošnjačkoj mahali, inače multietničkom naselju u Sjevernoj Mitrovici.

U Leposaviću na sjeveru Kosova se 8. decembra desio pokušaj pljačke predstavništa Narodne banke Srbije, trezora sa sjedištem u ovoj opštini i tom prilikom je povrijeđen radnik firme “Henderson”, koja prevozi novac za potrebe banaka.

Prethodno su 7. decembra bačene dvije eksplozivne naprave u Sjevernoj Mitrovici a 6. decembra je došlo do incidenata u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku, kada su demolirane kancelarije Centralne izborne komisije Kosova. Korišteno je vatreno oružje i ručne bombe.

Policija Kosova navodi da kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, vrši stručne procjene na osnovu kojih preduzima “neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova”.

Pripadnici srpske zajednice su napustili Policiju na sjeveru Kosova u znak nezadovoljstva zbog odluke Vlade Kosova o prepregistraciji vozila sa srpskih tablica na kosovske.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlalj Svečlja je 7. decembra izrazio sumnju da su pojedini bivši srpski policajci učestvovali u incidenatima koji su se dešavali prethodnih dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar