“Poseban tretman” za poslanike koji su glasali za zakon o genocidu?

Izvor: Ilustracija

Tokom prethodna četiri mjeseca šest crnogorskih poslanika, uprkos diplomatskom pasošu, doživjeli su neprijatnosti prilikom ulaska u Srbiju. Riječ je o poslanicima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, zbog čega neki od njih smatraju da je na sceni “revanšizam Srbije".

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova zvanično je više puta izrazilo zabrinutost, tražilo odgovore od Srbije, ocjenjujući da nekorektno postupanje prema poslanicima nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima, diplomatskom praksom, odredbama Bečke konvencije.

Radio Slobodna Evropa (RSE), na dva upita, od 18. i 19. oktobra, od Ministarstva unutrašnjih i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, nije dobio odgovor na pitanja o postupanju granične policije prema crnogorskim poslanicima koji su, kako tvrde, doživjeli neprijatnosti prilikom ulaska (izlaska) u Srbiju, u periodu od kraja juna 2021. do danas. Bez odgovora su ostala i sljedeća pitanja:

Zbog čega su poslanici, Ervin Ibrahimović, Draginja Vuksanović- Stanković, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Damir Šehović, kako tvrde, zadržavani od sat do nekoliko sati zbog provjera? Da li se postupanje policije može dovesti u u vezu sa, kako tvrde, njihovim glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, 17. juna? Da li postupanje predstavlja kršenje Bečke konvencije s obzirom da crnogorski poslanici posjeduju diplomatske pasoše?

Posljednji slučaj poslanika Ibrahimovića

Posljednji crnogorski poslanik koji je prilikom ulaska u Srbiju 17. oktobra “doživio neprijatnost” je Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke.

To je drugi put da policija Srbije zadržava Ibrahimovića, koji je na prelazu Špiljani i 23. avgusta detaljno pretresan, iako je putovao službenim vozilom za Sandžak.

Ibrahimović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da nema dilemu da je razlog za zadržavanje na granici usvajanje Rezolucija o negiranju genocida u Srebrenici u crnogorskom Parlamentu.

“Ljudi koji su me kontrolisali su pokazali izuzetnu saosjećajnost sa mnom, čak su se i izvinjavali. Upozorio sam ih da imam diplomatski pasoš i da mislim da nije dobro za državu Srbiju da krši međunarodnu praksu. Međutim, oni su rekli da imaju naređenje iz Beograda i izvinjavali se. Ali naređeno im je, objasnili su mi, da me zadrže sat vremena, najmanje. I oni su morali da simuliraju da pregledaju auto. Ulazili su dva puta u auto da gledaju ima li šta unutra, čak su i haubu otvarali. Snimali su sve. Tako da su samo simulirali da bi prošlo sat vremena”, kazao je Ibrahimović.

O Rezoluciji o zabrani negiranja genocida

U Skupštini Crne Gore je 17. juna usvojena, dvotrećinskom većininom, sa 55 glasova, Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, što je izazvalo negativne reakcije Srbije.

Za Rezoluciju su glasali poslanici opozicionih: Demokratske partije socijalista, dvije Socijaldemokratske partije, Bošnjačka i albanske nacionalne stranke, kao i poslanici vladajućeg Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar