Protivljenja da Pavle Bulatović dobije ulicu u Podgorici zbog uloge u deportaciji Bošnjaka

Regija 20. feb 202420:21 0 komentara
Delegacija Ministarstva odbrane Srbije i Srpske pravoslavne crkve pred spomenikom Pavlu Bulatoviću u Gornjim Rovcima, 11. februar 2020. (MO Srbije)

I pored burnih reakcija funkcioneri vladajućih Demokrata u glavnom gradu Crne Gore ne odustaju od prijedloga da ulica u Podgorici dobije ime Pavla Bulatovića, nekadašnjeg ministra policije u Vladi Crne Gore i ministra vojnog Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Oštre kritike ovog prijedloga stigle su iz nevladinog sektora zbog Bulatovićeve odgovornosti za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica 1992. iz Crne Gore.

Tada je crnogorska policija, bez zakonskog osnova, uhapsila više od 150 izbjeglica uglavnom Bošnjaka i predala ih Vojsci Republike Srpske od kojih je preko 80 ubijeno.

Bulatović je ubijen 2000. godine u Beogradu dok je bio ministar odbrane SRJ. Ubistvo nikada nije rasvijetljeno, kao ni motivi zbog kojih je počinjeno.

Protiv imenovanja ulice po Pavlu Bulatoviću

Protestno pismo ministrima kulture, evropskih integracija, potpredsjedniku Vlade uputili su Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava i ANIMA povodom inicijative da se ulica u Podgorici nazove po Bulatoviću koji je, kako navode “kao ministar unutrašnjih poslova 1992. naredio izvršenje ratnog zločina Deportacije muslimanskih izbjeglica”.

“Ti ljudi (izbjeglice) su pokušali da u Crnoj Gori nađu spas od ratnih razaranja u Bosni i Hercegovini”, navode u pismu i dodaju da bi usvajanje ovog prijedloga bila bi “uvreda za žrtve”.

“Izražavamo oštar protest da se neka ulica imenuje na način koji bilo kako opravdava izvršen zločin. Ne razumijemo koje su to civilizacijske vrijednosti koje bi ovo imenovanje donijelo društvu”, navode NVO.

Dio oslobađajuće presude Višeg suda u Podgorici protiv optuženih za slučaj deportacije BiH izbjeglica 1992.

Deportacija bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. vojsci Radovana Karadžića

Crnogorsko tužilaštvo za ratne zločine je 2009. podiglo optužnicu protiv devet nekadašnjih policijskih funkcionera zbog deportacije bosanskih izbjeglica. Svi optuženi su bili podređeni Pavlu Bulatoviću.

Tokom suđenja više svjedoka i optuženih je potvrdilo da su u maju 1992. dobili telegram od tadašnjeg ministra Pavla Bulatovića u kome je stajalo “da se postupi po zahtjevima MUP-a Republike Srpske, da se lica koja su došla sa teritorije Bosne i Hercegovine u Crnu Goru, liše slobode i vrate na teritoriju BiH”.

Viši sud u Podgorici ih je 2011. sve oslobodio konstatujući da su optuženi postupili po naredbi ministra Bulatovića, iako je “djelatnost optuženih kao i sama naredba bila nezakonita sa stanovništa Međunarodnog prava”.

“Ali s obzirom da nije dokazano da su optuženi (pripadnici MUP-a Crne Gore) bili u službi bilo koje od strana u oružanom sukobu, njihova djelatnost se ne može ocjenjivati kao kršenje Međunarodnog prava”, navedeno je u oslobađajućoj presudi.

Opširnije na portalu RSE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!