“Prvi put se Balkan tretira kao strateški razlog da EU dublje promišlja”

Regija 06. dec 202217:55
Izvor: EU

U Tirani je održan samit EU-Zapadni Balkan. Bosnu i Hercegovinu je predstavljala predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a na skupu su učestvovali najviši zvaničnici EU, te lideri 27 zemalja članica, kao i država regije. Bila je ovo prilika da se potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU-a i Zapadnog Balkana, regije s jasnom perspektivom EU-a, saopćeno je iz Brisela.

“Ne želim predviđati, ali na stolu postoji jasan prijedlog. I to je jako dobro. S druge strane, radimo jako naporno kako bismo pripremili naredni ministarski sastanak po ovom pitanju. Iza scene podržavamo sve potrebne napore. Ali, ne želim predviđati, niti učiniti te male razgovore težim. Sigurno je da se nadam da će biti poslan dobar signal, vrlo skoro, u narednim danima. Ali hajde da vidimo kakva će odluka biti na ministarskom nivou”, rekao je Charles Michel, predsjedavajući Evropskog vijeća.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, kazala je kako je EU “Unija prosperiteta, ali u osnovi i Unija vrijednosti”.

“Da, doista imam jak utisak da u ovom odlučujućem mjesecu, a što su također vremena transformacije za Evropsku uniju, osjetimo i u EU i na Zapadnom Balkanu taj pokret transformacije ka budućnosti i da nam je ista trasa puta. Možete to vidjeti kroz ekonomsku integraciju, ali i na način kako se, na primjer, borimo sa energetskom krizom”, kazala je.

Edi Rama, premijer Albanije, govorio je putu ove zemlje ka EU.

“Postoji uzajamno razumijevanje da dok radimo našu zadaću, potrebna nam je podrška, ali i to da budemo sve bliže, kako bismo okupili ovu Evropu. Usuprotnom sporazum o roamingu se ne bi desio, ne bi bilo ubrzanja. Zelena svjetla, sve stvari koje se dešavaju, sve su to nove stvari. To je novi pristup. Zato sam i rekao, zahvaljujući oba ovdje prisutna predsjednika, čast mi je što sam ovdje s njima, da se stvari mijenjaju. Ako se sjetite, kada je Ursula dobila glas za predsjednicu Komisije, rekla je: Ovo je početak geopolitičke Komisije. To se i dešava. Prvi put se na Balkan gleda i tretira ga se kao geopolitički, strateški razlog da Evropska unija dublje promišlja”, kazao je Rama.

Cvijanović u Tirani, održala dva sastanka o kandidatskom statusu BiH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar