Reakcija iz EU na dešavanja na sjeveru Kosova

Regija 25. sep 202318:42 0 komentara
REUTERS/Ognen Teofilovski

Portparol Evropske unije Peter Stano ocijenio je da situacija na sjeveru Kosova "veoma opasna" i naglasio da najnovija dešavanja samo naglašavaju potrebu da se preduzmu hitni koraci za deeskalaciju.

“Ne moram da ponavljam najjaču osudu Evropske unije za teroristički gnusni napad koji se dogodio protiv pripadnika kosovske policije. Ali opet, sve ovo samo naglašava sve što EU govori cijelo vreme: moramo pronaći izlaz iz stalnih kriza i vratiti se normalnom rješavanju problema kroz dijalog jer je hitno potrebna deeskalacija”, izjavio je portparol EU.

Kosovsku policiju napale su maskirane osobe u ranim jutarnjim satima 24. septembra, nakon što je reagovala da ukloni barikade postavljene u mjestu Banjska.

Maskirane osobe su se potom sklonile u manastir Banjska. U sukobu s njima je poginuo službenik kosovske policije Afrim Bunjaku, dok je nekoliko drugih ranjeno.

Kosovske vlasti 24. septembra su navele da je u policijskoj operaciji ubijeno tri napadača, da bi 25. septembra policija saopštila da je pronađeno tijelo još jednog napadača.

Napad na kosovsku policiju osudila je međunarodna zajednica.

Stano je naveo da će se EU uzdržati od daljih komentara dok se ne utvrde sve okolnosti.

“Što se tiče jučerašnjih događaja: istraga je u toku, i dalje se radi na razjašnjavanju svih činjenica i detalja u vezi sa ovim terorističkim napadom. Dok se sve jasno ne utvrdi uzdržaćemo se od komentarisanja pojedinačnih događaja od juče”, naveo je Stano.

Zbog dešavanja 24. septembra na Kosovu, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak će se u toku dana 25. septembra sastati s glavnim savjetnicima lidera Nemačke, Francuske i Italije a na sastanku će biti prisutan i američki izaslanik za region Gabriel Eskobar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad