Srpska lista traži da se KFOR i EULEX hitno rasporede na sjeveru Kosova

Regija 25. sep 202319:25 1 komentar
Kosovo Government/Handout via REUTERS

Najveća srpska stranka na Kosovu, Srpska lista, izrazila je saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskoj policiji tokom oružanog napada na policiju Kosova u selu Banjska kod Zvečana, 24. septembra.

U sukobu između naoružane grupe i kosovske policije poginuo je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko je ranjeno. Kosovske vlasti saopštile su da su četiri osumnjičena napadača ubijena tokom sukoba u manastiru u Banjskoj.

“Tražimo istragu o ubistvu najmanje dvojice Srba, koji su hladnokrvno ubijeni iako su se predali. Pitamo međunarodnu zajednicu zašto u operaciji nije učestvovao EULEX, već samo policija (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija?”, saopštila je Srpska lista ne navodeći dokaze u prilog ovim tvrdnjama.

VEZANE VIJESTI

Ova stranka, koja ima podršku zvaničnog Beograda, pozvala je na uzdržanost i mir.

“S tim u vezi, hitno nam je potrebno da se KFOR i EULEX rasporede na sjeveru kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije i političke zloupotrebe ovog tragičnog događaja”, saopštila je Srpska lista.

Ova reakcija Srpske liste dolazi nakon što su ministar unutrašnjih poslova Dželal Sveča i šef policije Gazmend Hodža optužili potpredsjednika ove stranke Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu.

Šta se desilo u Banjskoj?

Policiju Kosova u ranim jutarnjim satima napala je grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanima.

Usljed sukoba ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

Vlasti su saopštile da su tri napadača ubijena, dok je 25. septembra saopšteno da je pronađeno mrtvo tijelo drugog osumnjičenog napadača.

U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad