5 korisnih savjeta za vođenje Fantasy tima na EURO 2024

Nogomet 11. jun 202411:18 0 komentara
Foto: N1

Ko još voli da mu neko objašnjava kako se sastavlja i vodi Fantasy tim? Niko.

Naročito ne oni koji godinama igraju ovu zarazno popularnu igru.

Međutim, ovaj N1 Fantasy posvećen Evropskom prvenstvu u Njemačkoj specifičan je sam po sebi i drugačiji od klasičnih “sezonskih“ igara koje prate takmičenja, klubove i igrače tokom cijele sezone.

Na ovoj adresi možete pročitati pravila igre, registrovati tim, napraviti privatnu ligu, pozvati prijatelje da vam se pridruže, a najbolji će osvojiti nagrade. Neka Fantasy igre počnu!

EURO 2024 traje samo mjesec dana, podijeljen je u sedam rundi, a neke od rundi traju puna četiri takmičarska dana. Za razliku od klasičnih Fantasy sezona, koje počinju i završavaju se istim brojem klubova i igrača, u slučaju naše igre broj učesnika biće sve manji i manji… sve do posljednjeg dana prvenstva, 14. jula u Berlinu, u akciji ostanu samo dvije reprezentacije, 22 igrača i poneka izmjena.

Zato, možda, nije loša ideja da poslušate pet savjeta koje smo vam pripremili na četiri dana do premijerne utakmice između Njemačke i Škotske.

Krenimo redom…

Igrajte Fantasy EURO 2024 te osvojite vrijedne nagrade koje vam donose pokrovitelji MD Shop i OLX.ba

1) Kompozicija tima 5+5+5

Najmasovniji izbor igrača svakako će biti u grupnoj fazi u kojoj imamo tri runde. Između svake runde biće dozvoljeno pet transfera i šesti, promjena selektora. Zato bi u startu trebalo da razmislite o tome koju petoricu igrača vidite u timu do završnice, koju petoricu birate za najmanje dvije ili tri runde, a koju petoricu (i selektora) tempirate specijalno za prvu rundu – namjenski, shodno povoljnom rasporedu i nešto lakšem protivniku.

Jer, u tom slučaju, imat ćete mogućnost da ih “prodate“ nakon obaveljnog posla u prvoj i izaberete novih pet „specijalaca“ za drugu rundu, a da ne „rušite“ kostur tima.

Tu je i par savjeta koje donosi jedan od najboljih igrača Premijer lige za prošlu sezonu

2) Pratite raspored takmičenja

Nije nevažno kada ko igra u okviru jedne runde. Recimo, prvo kolo po grupama traje od petka, 14. juna, do ponedjeljka, 17. juna. Dakle, četiri dana. Važno je znati da imate pravo da mijenjate startere i rezervne igrače u okviru jedne runde. Zato bi kod odabira igrača trebalo da obratite pažnju da imate predstavnike u svakom takmičarskom danu, a da vam postava na startu turnira bude sastavljena od onih koji prvi igraju – bez obzira ko su?

Zašto?

Zato što tokom jedne runde imate pravo da mijenjate startere i rezerve, ali samo onda kada rezerve još nisu nastupile. Drugim riječima, imate četiri „B“ opcije na klupi za subotu, nedjelju i ponedjeljak u slučaju da određeni starteri podbace i ne opravdaju očekivanja.

Konačan učinak ostvarit će postava koja završi rundu među 11 igrača na terenu, učinak rezervi se ne računa.

3) „Kopanje“ manje poznatih igrača

S obzirom na to da je naš N1 Fantasy na kojem nagrade donosi “MD Shop” algoritam nešto složeniji nego inače i da se računaju i kategorije poput „osvojene lopte“ ili „izgubljene lopte“, a ne samo asistencije i golovi, moguće je pronaći „skrivene junake“ među igračima koji nisu klasični egzekutori.

Iskreni da budemo, neki igrači su dosta potcijenjeni u odnosu cijena/potencijal, pa tako obratite pažnju na Trenta Alexandar-Arnolda, Lovru Majera, Dioga Dalota, Joshuu Kimmicha, prerano otpisanog Christiana Eriksena ili jednog od najopasnijih wingbekova sveta Federica Dimarca.

Odvojte vrijeme…

4) Izbor selektora nije nevažan

Učinak cijelog jednog tima ogleda se kroz poene koje donosi selektor, tako da nemojte potcijeniti taj segment igre. Naročito, što između svake runde imate pravo da zamijenite selektora nevezano za broj transfera igrača.

U borbi između Fantasy igrača odlučuju nijanse i to lako mogu biti bodovi koje (ne) donesu selektori.

5) Praćenje vijesti o Evropskom prvenstvu

Na našem portalu i društvenim mrežama imat ćete priliku da budete u toku sa događajima u Njemačkoj, povredama, izborom selektora, žutim kartonima (nije nevažna informacija), potencijalnim problemima, kontroli umora, itd.

Tako se, recimo, moglo saznati da određivanje brojeva u reprezentaciji Engleske često znači i nagovještaj startne postave, jer su Englezi stari tradicionalisti i drže do toga da projektovan tim selektora nosi brojeve od 1 do 11.

Nije nevažna informacija…

Vrijedne nagrade donosi MD shop. Preuzmite svoju mobilnu aplikaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!