Hrvati pobjegli iz Grčke nakon ubistva navijača, iz Atine traže izručenje huligana

Nogomet 23. sep 202309:27
REUTERS/Louiza Vradi

Svijet je u šoku ispratio dešavanja iz Atine početkom avgusta, kada je život izgubio 29-godišnji navijač AEK-a, Michalis Katsouris, pred utakmicu ovog tima i Dinama iz Zagreba u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona.

Huligani iz Zagreba su mu oduzeli život, a grčke vlasti zahtjevaju od hrvatskih da im izruče desetoricu navijača koji su pobegli iz zemlje.

“Uhapsite i izručite nam ove Bad Blue Boyse“, piše između ostalog u dopisu grčke policije u kojem su navedena i imena destorice navijača koji su uspeli da pobjegnu.

Hrvatski mediji prenose da je ovaj dopis stigao na adresu hrvatskog pravosuđa ali da nije jasno, kako navode, za šta se tačno pomenuta grupa navijača tereti.

“Kako smo nezvanično saznali, radi se o navijačima koji su bili registrovani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP pre nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju. Kako su rekonstruisale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku. Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe “Bad Blue Boysa“, za koje se spekulisalo da su također sudjelovali u neredima ili imali značajnu ulogu u tučni i incidentima koji su završili smrtonosnim povredama Michalisa Katsourisa“.

I dalje se ne zna ko je tačno ubio Michalisa, a Grci još uvijek intezivno rade kako bi pronašli ubicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad