Baljić za N1: Protiv Njemačke moramo pokušati osvojiti barem bod, ne sumnjam da će navijači napraviti spektakl

Foto: N1 / F.Z.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra meč 3. kola elitne skupne UEFA-ine Lige nacija, a za protivnika će Zmajevi imati snažnu selekciju Njemačke.

Pred susret Zmajeva za N1 je govorio nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Elvir Baljić.

Baljić je na samom početku upitan da li se sjeća da je na današnji dan, prije tačno 22 godine u 21. minuti postigao gol u prijateljskoj utakmici protiv Njemačke.

“Pa eto, nisam znao da je na današnji dan, ali prije nego što počnemo razgovarati sjetio sam se utakmice sa Njemačkom koju smo igrali na Koševu. Vjerovatno u ovom razgovoru bi je spomenuo”, rekao je Baljić, a potom se evocirao na sjećanja sa tog susreta:

“Teren je tada bio jako težak, ali je Njemačka tada imala fenomenalan tim sa puno zvijezda. Imali smo i mi dobru ekipu. Ako se sjećam, Hasan Salihamidžić mi je asistirao, da li glavom, izašao sam pred Kahna i proslijedio sam loptu u suprotni ugao. Dobro smo odigrali taj meč, dali smo maksimum. Igrati protiv Njemačke, koja je imala takav tim, to je bio sjajan rezultat. Što se tiče mene i reprezentacije, pogotovo postignut gol protiv jakog tima to je želja svakog igrača.”

Tada je Njemačka imala fenomenalan tim, danas je isto tako, ali je selektor Nagelsmann suočio se sa brojnim otkazima.

“Kada je u pitanju Njemačka, bez obzira ko igra, uvijek su favoriti. Inače Nijemci su takav tim da kada igrate protiv njih imate osjećaj da puno bolje igrate, ali uvijek su imali mogućnost pojačati snagu. Oni uvijek imaju disciplinu u igri i izdrže do kraja. Bez obzira da li gubili, oni su tim koji ide do kraja. To su pokazali godinama i uvijek imaju taj karakter i temperatment. I u ovom slučaju može nam to biti prednost, a i ne mora. Zadnjih godina imaju novu ekipu, prave novu reprezentaciju. Nekad i ti igrači koji igraju nakon, pa i nemaju dovoljno priliku igrati dođe do dokazivanja. Oni pokažu da bi se moglo računati na njih u budućnosti. U ovom trenutku neće biti lako, ali bez obzira na sve i nama nije potrebna posebna motivacija. Igrati protiv takve selekcije je dovoljno, u tim utakmicama bitno je dobro se motivisati i dati maksimum. To je najvažnija stvar. U ovoj utakmici ne sumnjam da naš tim neće dati maksimum”, rekao je Baljić.

“Moramo dati od sebe, moramo se boriti”

U našem timu nalazi se također mnogo novih imena. Da li će želja za dokazivanjem biti presudna?

“Jedan od najvećih problema u zadnjim mjesecima, ali i kako je došao novi stručni štab bila je motivacija. O njoj ne bi trebalo razgovarati, ali to se nažalost vidjelo. Vidio se problem među igračima, stručnim štabom. Uvijek je ‘moramo dati maksimum’, to se riječima govorilo, ali je toga falilo na terenu, pogotovo u zadnjim utakmicama. Protiv ovih selekcija morate se boriti više od protivnika, imati što manje grešaka, iskoristiti prilike. Protiv ovakvih selekcija teško je i doći do šansi. Kada imati 2-3 šanse morate jednu iskoristiti. To su segmenti da bi nešto osvojili i pokušali napraviti dobar rezultat. Šta je naš cilj? Kasnije imamo Mađarsku, a da li ćemo računati da nešto možemo protiv Njemačke. Ja mislim da bi trebali i na ovoj utakmici pokušati. Igramo na svom terenu, atmosfera je sjajna u Zenici. Sve ekipe koje su dolazile do sada imale su probleme s nama u Zenici i kažem. Pod velikom atmosferom i samim terenom, uz pritisak. I u ovom slučaju, motivacija će biti velika. Što se tiče navijača bit će strašna atmosfera, trebali bi i iz ove utakmice pokušati osvojiti jedan bod”, ističe bivši Zmaj.

Koji naš tim treba “ganjati” u ovoj Ligi nacija?

“Samim dolaskom novog stručnog štaba imamo da je ovo pravljenje reprezentacije na duže staze. Imamo četiri godine vremena i pravi se selekcija. Svaka utakmica je jako bitna i svaka će olakšati našem stručnom štabu da napravi kostur tima jer nam to fali. Tražimo igrače koji će nositi selekciju. Imamo ih par, ali ih fali još. U svom tom traženju, pa i edukaciji tih igrača treba polako praviti kostur. Tu ima i problema sa povredama, novih igrača, ali uvijek se mora potencirati na tome i izabrati najkvalitetniji. Oni koji su u najboljoj formi, najboljim klubovima. Što se tiče grupe teško je, ali je bitno dati od sebe. Bitno je i ne izgubiti velikom razlikom jer svima nama pada moral. Bitno je da se odigra dobro i da se pokaže da možemo dati maksimum. To je najvažnije u ovom trenutku”, dodao je Baljić.

Meč između BiH i Njemačke igra se od 20 sati i 45 minuta, a sva dešavanja sa lica mjesta, kao i prijenos uživo moći ćete pratiti na portalu N1 Bosna i Hercegovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!