Đoković: “Vidio sam dva rata, Kusturica je pošten čovjek”

Nogomet 15. maj 202317:14 6 komentara
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Novak Đoković, svjetski broj jedan, progovorio je o ratu u Ukrajini. Kao dijete iskusio je kaže dva rata, prvi koji je uslijedio raspadom Jugoslavije, a potom i bombardovanje NATO-a.

“Jedino što mogu reći, kao dijete rata, je da niko ne pobjeđuje u ratu. Rat je najružnija stvar na svijetu, čovjekov najgori izum”, započeo je proslavljeni teniser u razgovoru za talijanske medije pa nastavio:

“Vidio sam dva rata, građanski rat u Jugoslaviji i NATO bombardiranje. Vidio sam patnju svoje porodice, siromaštvo svoje zemlje. Rat je nešto puno veće od nas, samo se molite Bogu da ga sutra prekine”.

O ratu u Ukrajini, koji traje od februara prošle godine, kaže da je svakog dana sve razorniji:

“Nažalost, rat u Ukrajini je spor i svakim danom sve razorniji. Razoreni su gradovi, prekinuti životi, a ima i štete koja se ne vidi, a dugo će trajati. Čitao sam članak o posljedicama ratnih trauma, utječu na zdravlje. Najgora stvar je, naravno, gubitak voljene osobe, ostavlja prazninu u u svakoj porodici. Zato ga nikad ne mogu podržati”, zaključio je srpski teniser.

“Kusturica je pravi i pošten čovjek”

Pored mnogobrojnih drugih tema, o kojima su novinari u Italiji razgovarali sa Đokovićem, također su konstatovali, da je upoznao i reditelja Emira Kusturicu.

“Da, i on je još jedna osoba od koje sam puno naučio. Možda se u nekim stvarima ne slažem, ali on je pravi, pošten čovjek. Onaj ko ima hrabrosti za vlastite ideje, i brani ih od pritiska medija. Znam i ja nešto o tome, s pritiscima koje sam morao podnijeti u zadnje tri godine”

Progovorio je ponovo svjetski broj jedan o lošem tretmanu koji je doživio u Australiji.

“Ja nisam antivakser i nikad nisam rekao da jesam. Ja sam za izbor, branim slobodu izbora, slobodu odlučivanja što ćete ubrizgati u svoje tijelo, a što ne. Jednom sam to objasnio BBC-ju po povratku iz Australije, ali su tada eliminisali mnoge moje rečenice. One koje im nisu bile zgodne. Tako da više nikada ne bih govorio o ovoj priči” rekao je Novak i nastavio:

“Kakvo je to mjesto gdje su me držali? Zatvor. Nisam mogao otvoriti prozor. Ostao sam manje od sedam dana, ali sam zatekao tamo mlade ljude, ratne izbjeglice, koji su bili tamo jako dugo. Moj slučaj je služio da ih rasvijetli, skoro svi su oslobođeni i to me tješi. Mladi Sirijac je tamo bio već devet godina. Sada je u SAD-u. Kada se vratim ovog ljeta, želim ga vidjeti na US Openu. Osjećam se povezano s njim”

Kompletan intervju Novaka Đokovića za Corriere della Sera pronađite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare