Nezapamćen skandal u svijetu profesionalnog jedenja (VIDEO)

Ostali sportovi 12. jun 202419:30 0 komentara
Yuki IWAMURA / AFP

Ok, ovo nije baš sport po definiciji, ali ovo takmičenje budi toliko pažnje u SAD-u da ćemo ga tretirati kao "sportski događaj".

Takmičarsko jedenje nije popularno u SAD-u kao američki fudbal, bejzbol, košarka i hokej na ledu, ali postoji period godine kada se nalazi u centru pažnje. Radi se o četvrtom julu, danu državnosti u SAD-a, kada se u Bruklinu održava tradicionalno “Nathanovo takmčenje u jedenju hot-dogova”, najveće nadmetanje u svijetu ove vrste.

JOŠ SPORTA

A na tom turniru već 16 godina dominira Amerikanac Joey Chestnut, čovjek čiju nadmoć mnogi upoređuju sa onom koju je Rafael Nadal svojevremeno imao na šljaci Roland Garrosa.

„Čeljust“ Chestnut je trijumfovao i prethodnog četvrtog jula nakon što je pojeo 62 hot-doga i očekivalo se da ponovo bude glavna zvijezda i favorit za osvajanje “pojasa zlatnog senfa”, nagrade koja se dodeljuje najproždrljivijem.

Međutim, u sredu se pojavila šokantna vijest – 40-godišnji Chestnut neće učestvovati na najnovijem izdanju “Nathanovog takmičenja”, a razlog za čitav skandal je problem sa sponzorom!

Takmičar iz Kalifornije je sklopio ugovor o sponzorstvu sa kompanijom „Impossible foods“, koja proizvodi veganske viršle i direktni je konkurent firmi „Nathan's famous“, koja prodaje hot-dogove životnjskog porijekla i organizuje čuveni turnir.

“Veoma nas je rastužila činjenica da je Chestnut donio odluku da predstavlja marku viršli biljnog porijekla i time isključi sebe iz ovogodišnjeg takmičenja. Joey je američki heroj i mnogo bismo voljeli da nastupi. Nadamo se da će i biti tako kada više ne bude predstavljao tu marku”, navodi se u saopštenju MLE, lige profesionalnih “jedača”.

Chestnut je, naravno, i svjetski rekorder u ovoj disciplini – pojeo je 76 hot-dogova za 10 minuta 2021. godine, upravo u Brooklynu. Tom prilikom je u svoj organizam unio preko 20 hiljada kalorija, od čega oko 1.100 grama masti. Osim toga, drži i druge rekorde u jedenju, kao što je npr. 141 kuhano jaje pojedeno u roku od osam minuta, 182 pileća krilca za 32 minuta, 25,2 sladoled-sendviča za šest minuta…

Uz N1 igrajte fantasy posvećen predstojećem Evropskom prvenstvu i osvojite vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!