FBI pronašao 11 setova tajnih dokumenata tokom pretresa Trumpove vile

Svijet 12. avg 202220:34 > 20:461 komentar
Izvor: SAUL LOEB / AFP

FBI je u ponedjeljak iz Mar-a-Laga izvukao "oko 20 kutija predmeta", uključujući 11 skupova povjerljivih dokumenata, objavio je u petak The Wall Street Journal, pozivajući se na spisak predmeta koje je pribavio biro koji je dio dokumenta koji sadrži nalog za pretres kojim se vrši racija, prenosi magazin The Rolling Stone.

“Konkretno, agenti su ‘prikupili četiri seta strogo tajnih dokumenata, tri seta tajnih dokumenata i tri seta povjerljivih dokumenata’. U dokumentu nije detaljno objašnjen sadržaj tih dokumenata. Dok je ‘tajna’ oznaka koja se široko primjenjuje u svijetu obavještajnih službi i ponekad se primjenjuje na relativno beznačajne dokumente, klasifikacija ‘strogo povjerljivo’ primjenjuje se na daleko osjetljiviji materijal. Na listi od tri stranice također se navodi da su agenti uklonili sa imanja bivšeg predsjednika, između ostalog, Trumpovo pomilovanje Rogera Stonea i informacije o ‘predsjedniku Francuske’, navodi The Rolling Stone.

Sud je dao nalog ovlaštenim agentima da pretresu Trumpov ured i „sve skladišne ​​prostorije i sve druge prostorije ili prostore unutar prostorija koje koriste ili su na raspolaganju za korištenje [bivšem predsjedniku] i njegovom osoblju i u koje kutije ili dokumenti mogu biti pohranjeni, uključujući sve strukture ili zgrade na imanju.” The Rolling Stones također podsjeća da je The Washington Post je u četvrtak izvijestio da su agenti tražili povjerljive dokumente u vezi s nuklearnim oružjem, što je Trump negirao, umjesto toga je neosnovano sugerirao da su agenti podmetnuli dokaze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar