Kuba optužila SAD za “saučesništvo u izraelskim zločinima u Gazi”

Svijet 21. feb 202414:23 0 komentara
Reuters

Tokom saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), gdje se raspravljalo o pravnim posljedicama izraelske prakse na okupiranim palestinskim područjima, Kuba je optužila Sjedinjene Američke Države za saučesništvo u izraelskim zločinima u Gazi.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Anayansi Rodriguez Camejo govorila je u ime Kube na raspravi koja se održava u Haagu.

Palestinski narod, žene i civilno stanovništvo u cjelini nastavljaju biti masakrirani zbog nezakonite upotrebe sile od strane okupacijske sile, Izraela. Ovi masakri se događaju uz saučesništvo zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, koje su prema međunarodnom pravu odgovorne za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“, poručila je Camejo.

Naglašavajući da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nelegitimna prema međunarodnom pravu, Camejo je dodala:

“Izraelska politika, koja ne pravi razliku između civila i boraca, nastavak je dugogodišnje okupacije, mučenja, prisilnog raseljavanja, zatvaranja i uskraćivanja građanskih prava protiv Palestinaca.”

Dodala je kako je Izrael svojim postupcima u Palestini ignorirao mnoge rezolucije i odredbe koje su usvojili Generalna skupština UN-a, Vijeće sigurnosti i Međunarodni sud pravde.

Camejo je istaknula da je SAD, korištenjem prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a, 47 puta spriječio međunarodnu zajednicu da poduzme učinkovitu akciju prema Palestini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!