Netanyahu: Izrael neće surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom

Svijet 08. apr 202121:51 > 21:54 2 komentara
Benjamin Netanyahu (Abir SULTAN / POOL / AFP)

Izrael neće surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u sklopu istrage o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima, priopćio je u četvrtak Benjamina Netanyahua, prenosi agencija France presse.

“Izrael je odlučio da neće surađivati s ICC-om”, navodi se u tekstu i ocjenjuje da ICC nema legitimnost za pokretanje istrage protiv Izraela.

Pokrenuta istraga

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Fatou Bensouda, početkom ožujka je pokrenula istragu o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima. Izrael je odbacio tu inicijativu, a Palestinci su je pozdravili.

Izrael nije član ICC-a, a palestinska samouprava je.

Prema sustavu ICC-a, jedna država može ako želi, pokušati dokazati da je sama pokrenula istragu o zločinima i tako tražiti da joj ICC prepusti istragu.

Sud je 19. ožujka dao Izraelu i Palestincima rok od mjesec dana za tražnje odgode istrage.

Prema priopćenju “premijer Netanyahu je izjavio da dok se izraelski vojnici bore s teroristima, koji čine ratne zločine. Sud u Den Haagu je odlučio osuditi Izrael”.

Netanyahu je održao više sastanaka s visokim sigurnosnim i političkim dužnosnicima kako bi odredili izraelsku reakciju.

Istraga bi se trebala baviti velikom izraelskom ofenzivom na pojas Gaze, pod kontrolom pokreta Hamasa. Svrha ofenzive je prema Izraelu bio prekid palestinske raketne paljbe i uništenje tunela iz enklave koja je pod izraelskom blokadom od 2006.

U ratu je poginulo oko 2.250 Palestinaca, većinom civila. S izraelske strane 74, većinom vojnika.

Optužbe za antisemitizam

ICC je “donio odluku koja je srž anitisemitizma i licemjerstva”, reagirao je Netanyahu nakon početka istrage. Dodao da će njegova zemlja poduzeti “sve mjere kako bi na minimum svela civilne gubitke u svojoj borbi protiv terorizma”.

“Institucija osnovana za obranu ljudskih prava štiti one koji ih gaze”, dodao je Netanyahu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

ICC, jedini stalni sud za ratne zločina na svijetu osnovan 2002. kako bi sudio za najgore zločine u svijetu kada lokalni sudovi ne žele ili ne mogu djelovati.