Njemačka prelomila, Ukrajini šalje oružje koje “mijenja tok rata”

Svijet 24. jan 202319:214 komentara
Izvor: Njemački kancelar Olaf Scholz ispred tenka "Leopard 2" (REUTERS/Fabian Bimmer)

Njemački kancelar Olaf Scholz donio je odluku da se Ukrajini isporuče tenkovi "Leopard 2" i da dozvoli drugim zemljama, poput Poljske, da to isto učine, objavio je dnevnik "Spiegel" pozivajući se na izvore.

Kako je u tekstu navedeno, nakon mjeseci rasprave Nijemci su popustili i odlučili da se priključe saveznicima u slanju tenkova Kijevu. SAD je najavio da bi i oni mogli poslati svoje tenkove Abrams.

Inače, moćni njemački tenkovi “Leopard 2” postali su najveća želja ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji bi mogli, prema ocjenama stručnjaka, promijeniti tok rata.

Glavno naoružanje na “Leopardu 2” je top s tzv. glatkom cijevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Pored toga, praktično je neuništiv. Njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je također opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Može se koristiti i noću, jer sadrži i opremu za noćni vid.

Kada je riječ o količini granata koje nosi u sebi, 42, u kupoli se nalazi 15, a ostale u trupu tenka, prenosi Nova.rs.

Pored toga, posjeduje i sekundarno oružje – dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, pri čemu je jedan spregnut sa topom, a drugi ugrađen na krov tenka.

Stoga je jasno da bi ovo oružje itekako moglo da našteti ruskoj vojsci.

Ovo oružje korišteno je u ratu na Kosovu 1999. godine, ali i u sukobima u Afganistanu i Siriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar