Seks skandal trese Izrael: Palestinski zatvorenik spavao sa pet čuvarki?

Svijet 01. okt 202312:39 5 komentara
ILUSTRACIJA /Stringer apaimages / Sipa Press / Profimedia

Djevojkama na odsluženju vojnog roka u Izraelu više neće biti dozvoljeno da budu čuvarke u zatvorima nakon što je jedna od njih osumnjičena za seksualne odnose sa zatvorenim Palestincem, javili su izraelski mediji.

Kako se navodi djevojka je, koja je bila pri kraju odsluženja obaveznog vojnog roka, kao zatvorska čuvarka, navodno bila u takvoj vezi tokom protekle godine.

Ubrzo pošto su objavljeni izvještaji o tome komandatica zatvorske službe Izraela Katy Perry i ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben-Gvir su objavili zajedničko saopštenje da će djevojke vojnici “odmah prestati” da služe kao čuvarke u zatvorima.

Advokat koji zastupa djevojku je rekao da je njena klijentkinja pod prijetnjom zatvorenika upustila u odnos protiv svoje volje, ali policijski oficir je izjavio da se to ne poklapa sa dokazima.

Zatvorenik, osuđen zbog umješanosti u smrtonosni napad u centralnom Izraelu, navodno je imao telefon u svojoj ćeliji koji je koristio da kontaktira nekoliko čuvarki i razmjenjuje fotografije, saopštila je zatvorska služba.

Osumnjičenu je policija ispitivala u četvrtak i ona je rekla da su najmanje četiri druge čuvarke, koje su također pri kraju redovnog odsluženja vojnog roka, umješane u nedozvoljene kontakte sa zatvorenikom.

Nije odmah otkriveno gdje se taj zatvor nalazi, a komadantica Perry je najavila da će zbog “ozbiljnog incidenta” zatvorska služba primijeniti sve neophodne korake i neće toleristi slučajeve “kršenja moralnih vrijednosti”.

Ona je rekla da je blizu 1.000 novih čuvara regrutovano da zamjeni djevojke vojnike koje više neće služiti u zatvorima.

Izraelski mediji su kasno sinoć objavili da je to zatvor Ramon na jugu zemlje i da je zatvorenik premješten.

Ministar Ben-Gvir je više puta nastojajo da se zaustavi rad djevojaka vojnika u zatvorima, ali su ta nastojanja zaustavljena jer nije bio dovoljno ljudi.

U petak je ocijenio da “izvještaj dokazuje potrebu da djevojke vojnici više ne treba da čuvaju osuđene teroriste”.

Bivši ministar odbrane Benny Gantz je u avgustu naredio istragu poslije optužbi da su osuđeni teroristi napastvovali i silovali djevojke vojnike.

Žene u Izraelu služe najmanje dvije godine vojni rok, a muškarci 32 mjeseca.

Vojni rok u ovoj državi je obavezan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad