Srušeni ukrajinski avion prevozio oružje i mine iz Srbije

Svijet 17. jul 202211:24 > 11:35 3 komentara
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Mladen Bogdanović, direktor firme "Valir" d.o.o. koja je vlasnik pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom avionu, koji je sinoć pao u Grčkoj kod mjesta Kavala, u ekskluzivnoj izjavi za Nova.rs otkriva šta se tačno nalazilo u avionu koji je poletio iz Srbije, a srušio se u Grčkoj.

„U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. godine sa Ministarstvom odbrane Bangladeša. U pitanju su školske mine na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske“, rekao je Mladen Bogdanović, direktor preduzeća „Valir“ d.o.o.

Po njegovim riječima prijevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio, angažovao je kupac.

“Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poletio avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku”, izjavio je direktor firme “Valir” Mladen Bogdanović za Nova.rs

Bogdanović je rekao da, koliko je upoznat, letjelica je trebalo da ode do Jordana, a potom da bude organizovan prijevoz tereta do odredišta u Bangladešu, što je komplikovano jer je u pitanju interkontinentalni let.

Ukrajinski avion Antonov AN-12 poletio je sinoć sa aerodroma u Nišu prema glavnom gradu Jordana Amanu, ali se srušio u Grčkoj kod mjesta Kavala i tada su poginuli svi članovi posade koji su se nalazili u letjelici.

Tim povodom oglasio se i srbijanski ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je avion prijevozio oružje za Bangladeš. Avion je prenosio 11,5 tona oružja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad