UN očekuje da će sve više brodova izvoziti ukrajinsko žito

Svijet 11. aug 202211:06 > 11:32 0 komentara

Ujedinjeni narodi očekuju "veliki porast" brodova koji žele izvoziti ukrajinsko žito kroz Crno more nakon što su dogovorene tranzitne procedure i cilj od 2-5 miliona tona mjesečno je "ostvariv", rekao je visoki zvaničnik UN-a, a prenosi Reuters.

Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije dogovorile su se u ponedjeljak o tranzitnim procedurama za sporazum sklopljen prošlog mjeseca o obnavljanju ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica i đubriva. Procedure uključuju zaštitnu zonu od 10 nautičkih milja za brodove.

Do sada je 12 brodova zaglavljenih u Ukrajini od ruske invazije 24. februara dobilo dozvolu da napuste, a još četiri broda odobrena su da putuju u Ukrajinu. Kenney je rekao novinarima da se očekuje da će broj dolaznih brodova rasti kako se dogovori prodaja žitarica.

Ujedinjene nacije su naglasile da je izvozni sporazum komercijalna – a ne humanitarna – operacija koju će voditi tržište. Svi brodovi moraju biti pregledani kako bi se otklonila zabrinutost Rusije da bi mogli krijumčariti oružje u Ukrajinu.

Cilj sporazuma je pomoći u ublažavanju globalne krize hrane za koju Ujedinjeni narodi kažu da je pogoršana ruskim ratom u Ukrajini i gurnula desetine miliona ljudi u glad. Ukrajina i Rusija su ključni svjetski izvoznici pšenice. Ukrajina ima oko 20 miliona tona žitarica zaostalih od prošlogodišnjeg roda, kao i ovogodišnje žetve pšenice, za koju se procjenjuje da će biti još 20 miliona tona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad