Uništena ključna infrastruktura Gaze u iznosu od 18,5 milijardi dolara

Svijet 02. apr 202419:47 0 komentara
Reuters

Troškovi štete nastale na kritičnoj infrastrukturi Gaze između oktobra i januara procjenjuju se na oko 18,5 milijardi dolara, navodi se u zajedničkom izvještaju Svjetske banke i Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak, prenosi Reuters.

To je ekvivalentno 97 posto kombinovane ekonomske proizvodnje na Zapadnoj obali i Gazi 2022., navela je Svjetska banka u svojoj privremenoj procjeni štete, koja pokriva period između početka sukoba 7. oktobra i kraja januara.

Utvrđeno je da je šteta na infrastrukturi uticala na “svaki sektor ekonomije”, sa više od 70 posto procijenjenih troškova nastalih zbog uništavanja stambenih objekata.

Teško zračno bombardiranje izraelske vojske i njene tekuće kopnene operacije unutar Gaze su mnoge oblasti teritorije pretvorile u ruševine, stvarajući cirka 26 miliona tona ruševina.

U izvještaju je takođe utvrđeno da infrastruktura javnih usluga kao što su voda, zdravstvo i obrazovanje čini 19% troškova.

Preko milion ljudi je ostalo bez doma nad glavom, a 75% stanovništva je raseljeno, saopćila je Svjetska banka, dodajući da je više od polovine stanovništva Gaze na rubu gladi i da cjelokupno stanovništvo doživljava akutnu nesigurnost hrane i pothranjenost.

“Katastrofalni kumulativni uticaji na fizičko i mentalno zdravlje najteže su pogodili žene, djecu, starije osobe i osobe sa invaliditetom, a predviđa se da će najmlađa djeca biti suočena s doživotnim posljedicama po svoj razvoj”, saopćila je Svjetska banka, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!