Vatikan pohvalio odluku o abortusu. Biden: Ovo nas vraća 150 godina unatrag

Svijet 25. jun 202207:18 > 07:19
Joe Biden (Slawomir Kaminski /Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

Milioni žena u SAD-u mogli bi izgubiti zakonsko pravo na pobačaj nakon što je Vrhovni sud poništio presudu staru 50 godina koja je pobačaj legalizirala u cijeloj zemlji. Sud je poništio značajnu presudu Roe vs. Wade, tjednima nakon što je dokument koji je procurio sugerirao njezino ukidanje.

Poništavanjem ove presude Vrhovni sud je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj. Ubuduće će svaka država pojedinačno odlučivati o legalnosti pobačaja. Gotovo polovina saveznih država već je usvojila ili će donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj, dok su druge donijele stroge mjere kojima se regulira postupak.

Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane. Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthooda, zdravstvene organizacije koja pruža usluge pobačaja.

Suci su istaknuli da je presuda u slučaju Roe protiv Wade, po kojoj su pobačaji postali legalni u cijelom SAD-u do trenutka kada fetus može preživjeti izvan maternice (između 24. i 28. tjedna trudnoće), pogrešna jer američki ustav ne spominje pravo na pobačaj.

U svibnju je procurio nacrt presude u kojemu se navodilo da bi sud mogao poništiti presudu iz 1973., što je izazvalo političke sukobe. Zakon države Mississippi blokirali su niži sudovi s argumentacijom da se tim zakonom krši presuda Vrhovnog suda.

Tisuće prosvjednika

Jackson Women's Health Organization, jedina preostala klinika za pobačaje u Mississippiju, podnijela je tužbu Vrhovnom sudu protiv zakona države Mississippi iz 2018., u čemu je imala podršku administracije demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Po tom su zakonu u Mississippiju nakon 15. tjedna dopušteni pobačaji ako postoji ugroza za majku ili “teška fetalna abnormalnost”, ali ne i u slučaju trudnoća koje su posljedica silovanja ili incesta. Vrhovni sud prethodno u slučaju Roe protiv Wadea argumentirao da pravo na pobačaj proizlazi iz ustavnog prava na privatnost.

Tisuće ljudi prosvjedovalo je u Washingtonu i drugim gradovima nakon što je procurio nacrt presude. Neki su prosvjedovali i ispred domova konzervativnih sudaca, a muškarac u Kaliforniji uhićen je s puškom, streljivom i suzavcem u blizini kuće suce Bretta Kavanaugha u Marylandu 8. lipnja, nakon čega je optužen za pokušaj ubojstva.

Većina Amerikanaca podržava pravo na pobačaj

Konstelacija u Vrhovnom sudu promijenila se nakon što su od 2018. dva suca s permisivnim gledištima o pobačaju, zamijenjena s konzervativcima. Sudac Anthony Kennedy, konzervativac koji je ponekad glasao s liberalnim sucima o pitanjima poput pobačaja i LGBT prava, umirovio se 2018., a zamijenio ga je Kavanaugh.

Kennedy je bio dio većine koja je 1992. potvrdila presudu Roe protiv Wadea, a 2016. je glasao protiv restrikcija pobačaju u Teksasu. Liberalna sutkinja Ruther Bader Ginsburg umrla je 2020., a zamijenila ju je profesorica na pravnom fakultetu Amy Coney Barrett, koja je signalizirala da se protivi presudu Roe protiv Wadea.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pravo na pobačaj. Aktivisti protiv pobačaja i kršćanski kon zervativci desetljećima su zagovarali poništenje spomenute presude, a svake godine su u Washingtonu održavali prosvjedne skupove u siječnju.

Ali preokrenuti Roe desetljećima je bio cilj aktivista protiv pobačaja i kršćanskih konzervativaca, s godišnjim marševima u Washingtonu, uključujući i siječanj ove godine. Broj pobačaja u SAD-u porastao je za 8 posto u razdoblju od 2018. do 2020., čime je srušen 30-godišnji trend smanjenja broja pobačaja, piše index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare