Zelenski najavio povećanje kazni za ratnu korupciju: “Regruti bježe iz vojske”

Svijet 28. aug 202309:13 0 komentara
Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom intervjuu koji je u nedjelju podijelio na svom Telegram kanalu da će iduće sedmice zatražiti od parlamenta da poveća kazne za korupciju tokom rata.

Ranije su ukrajinske vlasti pretresle više od 200 vojnih centara kako bi se iskorijenio sistem korupcije koji omogućava regrutima da pobjegnu iz vojske usred kontraofanzive ukrajinski snaga protiv ruskih.

Prema istrazi, u zamjenu za mito, “službenici su pomagali građanima da dobiju invalidnine ili da budu priznati kao privremeno nesposobni za služenje vojske. To im je omogućavalo odlaganje ili izbjegavanje služenja vojnog roka”, navelo je tužilaštvo, prenijela je agencija Hina.

Zelenski je početkom avgusta otpustio sve regionalne zvaničnike odgovorne za regrutaciju vojske, posebno navodeći sistem koji je dozvoljavao krijumčarenje regruta “preko granice”.

Borba protiv korupcije, endemskog zla u Ukrajini, koja je već prije ruske invazije bila jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, jedan je od uslova koje je Evropska unija postavila za status kandidata Ukrajine

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!