Istraga Guardiana: Abramovič navodno tajno finansirao nizozemski fudbalski klub

Sport 29. mar 202315:37 0 komentara
Facebook

Dokumenti koji su procurili navodno dokazuju da je Roman Abramovič tajno finansirao preuzimanje jednog nizozemskog fudbalskog kluba iz prve lige i finansirao ga godinama tokom perioda u kojem je također bio vlasnik Chelsea, javlja Guardian.

Kako navodi ovaj britanski list, u dvije ranije istrage fudbalskog saveza zemlje nije ustanovljena bilo kakva finansijske veze između Abramoviča i kluba Vitesse Arnhem, i zaključeno je da ruski oligarh nije imao upravljački uticaj na Vitesse. I Vitesse pod njegovim tadašnjim vlasnicima, i Chelsea pod Abramovičem, više puta su poricali da je oligarh umiješan u finansiranje holandskog kluba.

Finansijske informacije su izašle na vidjelo u skupini procurjelih podataka “Oligarch files” koji potiču od kiparskog provajdera offshore usluga MeritServus. Dokumenti, koje su pregledali novinari Guardiana i Biroa za istraživačko novinarstvo (Bureau of Investigative Journalism), navodno otkrivaju najmanje 117 miliona eura u tajnom finansiranju od Abramoviča za preuzimanje Vitessea, koje je teklo kroz niz subjekata registriranih u neprovidnom offshore poreskom sistemu.

Na povezanost sa Chelseajem se sumnjalo u vrijeme preuzimanja 2010. godine, koje je vodio bivši gruzijski fudbaler Merab Jordania. Jordanija je na inauguracionoj konferenciji za novinare opisao Abramoviča kao svog prijatelja ali je negirao da je oligarh umješan u proces.

Kraljevski holandski fudbalski savez (KNVB) pokrenuo je prvu istragu o finansiranju preuzimanja, ali nije našao ništa što bi bilo u suprotnosti s pravilima.

Sumnje u veze nastavile su se i nakon preuzimanja Jordanije, jer je Chelsea koristio Vitesse – koji igra u holandskoj Eredivisie – kao partnerski klub, kojem bi igrači koji još nisu spremni za zahtjeve engleske Premijer lige mogli biti posuđeni i steći takmičarsko iskustvo. Mnogi igrači Chelsija odlazili su u Vitesse na pozajmice tokom 2010-ih, uključujući reprezentativca Srbije Nemanju Matića i aktuelnu zvijezdu kluba Mason Mounta, koji je igrao za Vitesse u sezoni 2017-18.

Sumnje su se javile također nakon što je Jordanija otišla 2013. godine i drugi Abramovičev saradnik, ruski biznismen Aleksandar Čigirinski, preuzeo dužnost. Vitesse i Jordania su tada otkrili da je Chigirinsky već bio finansijski uključen u klub od preuzimanja 2010. godine.

Otkrića su potaknula drugu istragu KNVB-a, koja je zaključila da “nema naznaka da Chelsea ima pravo glasa u Vitesseovoj politici”.

Godine 2017. je Guardian izvijestio da su Abramovičevi saradnici iz ureda Chelsea na Stamford Bridgeu bili uključeni u preuzimanje Vitessea. U to vrijeme, Chelsea je odbio da komentariše, rekavši samo: “Uživamo u bliskom radnom odnosu sa Vitesse Arnhemom, kao i sa drugim klubovima.”

Pravila Evropske fudbalske konfederacije zahtijevaju od klubova koji igraju jedni protiv drugih da budu u nezavisnom vlasništvu i da se vode na način “kako bi se osigurao integritet takmičenja”, te da “nijedno fizičko ili pravno lice ne smije imati kontrolu ili utjecaj na više od jednog klub koji učestvuje u klupskom takmičenju”.

Čini se da procurila gomila dokumenata pokazuje da je Abramovič finansirao Vitesseovu potrošnju nizom zajmova u vrijednosti od najmanje 117 miliona eura do kraja 2015. godine. Ovo je bila ogromna investicija za Vitesse, čiji je ukupan promet u 2014.-2015. bio 14 miliona eura.

Prva istraga KNVB-a 2010. objavila je da je kompanija Marindale Trading omogućila finansiranje Jordanijinog preuzimanja Vitessea. Navedeno je da bi se mogla uspostaviti veza sa Čigirinskim, ali da nisu našli sigurne dokaze o “mogućem menadžerskom uticaju gospodina Abramoviča”. U drugoj istrazi 2015. godine zaključeno je da “nema naznaka da Chelsea ima pravo glasa u Vitesseovoj politici”.

Oligarch files dodatno rasvjetljavaju ove aranžmane. Oni ne pokazuju da li su Abramovič ili njegov klub imali menadžerski uticaj u Vitesseu. Međutim, snažno sugeriraju da je klubu obezbijedio značajna sredstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!