Pročitajte obraćanje Izetbegovića na NATO Summitu u Varšavi

Vijesti 09. jul 201612:05 > 12:07
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se danas na NATO Summitu u Varšavi, a obraćanje prenosimo u cijelosti.

U ime Bosne i Hercegovine želio bih vas sve pozdraviti i izraziti naše zadovoljstvo zbog učešća u zajedničkom naporu koji donosi dugo iščekivani mir i stabilnost narodu Afganistana.

Bosna i Hercegovina duboko je svjesna složenosti strateškog konteksta Afganistana, koji karakteriziraju brzina promjene, neizvjesnost i iznenađenje, i snažnog uticaja koji on ima na unutrašnje procese Afganistana i njihovu dinamiku.

Uvažavajući karakteristike ovog konteksta, Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava instrumente koje NATO kroz svoju tekuću misiju koristi za postizanje stabilnosti i prosperiteta u Afganistanu. Mi smo spremni vojno doprinijeti nastojanjima NATO-a s ciljem da obuče, savjetuju i potpomognu državne snage sigurnosti Afganistana u njihovom razvoju do punog preuzimanja odgovornosti za sigurnost Afganistana. Spremni smo pružati ovakvu podršku dokle god postoji potreba za vojnim resursima i kompetencijama koje Bosna i Hercegovina može staviti Savezu na raspolaganje.

Bosna i Hercegovina podržava koncept misije „Odlučna podrška“ za Afganistan. Shvatamo da će trenutak tranzicije iz prvog u drugi stadij misije odrediti razvoj sigurnosne situacije na terenu i nivo spremnosti afganistanskih snaga sigurnosti za preuzimanje pune odgovornosti za sigurnost zemlje. Bosna i Hercegovina je odlučna, ukoliko se za tim ukaže potreba, da NATO-u ponudi isti vojni doprinos i u drugom stadiju, bez obzira na moguće reduciranje strukture misije.

Pored doprinosa u vojnim resursima, Bosna i Hercegovina voljna je podržati misiju u Afganistanu simboličnim učešćem srazmjernim svom kapacitetu, u brojnim vidovima sveobuhvatne rekonstrukcije Afganistana koja je u toku. U saradnji sa saveznicima i partnerima, i finansijski ćemo pomoći proces jačanja održivosti afganistanskih državnih snaga sigurnosti. Odlučni smo i da osiguramo novu donaciju vojne opreme i naoružanja za afganistanske državne snage sigurnosti, u skladu s Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i da ponudimo saradnju u oblastima od posebnog interesa za Afganistan.

Bosna i Hercegovina potvrđuje svoj interes za učešćem u planiranju i uspostavi nove, civilne misije u Afganistani, nakon što se misija Odlučna podrška okonča.

Na osnovu prikupljenih informacija o sadržaju i svojstvima dugoročnog partnerstva s Afganistanom, potrebama buduće misije, i ekonomskim potencijalima naše zemlje, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijeće potrebne odluke u svrhu korištenja resursa Bosne i Hercegovine u razvoju stabilnog i prosperitetnog Afganistana.

Dame i gospodo, ovo je također i prilika da vam dam pregled uvjeta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za aktivaciju MAP-a.

Bosna i Hercegovina odlučna je u namjeri da nastavi proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se obavezuje da će kompletirati knjiženje svih preostalih perspektivnih vojnih lokacija u okviru ANP, po aktivaciji MAP-a za BiH.

U pogledu Pregleda odbrane, postigli smo značajan napredak. Na osnovu velikog posla koji su obavili Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nedavno je razriješilo dileme i otvorena pitanja unutar dokumenta, a sada očekujemo njegovo uspješno kompletiranje do kraja novembra ove godine. Štab NATO-a u Sarajevu imao je aktivnu ulogu u kreiranju ovog dokumenta.

Bosna i Hercegovina također igra aktivnu ulogu u borbi protiv svih vidova radikalnog ekstremizma, a u okviru svojih mogućnosti BiH podržava globalnu koaliciju koja se suprotstavlja takozvanom ISIL-u. Prošle godine smo donirali 600 tona municije vladi Iraka. Prošli mjesec, Predsjedništvo BiH odobrilo je još jednu donaciju iste količine municije za iračku vojsku.

Zahvalni smo Vladi SAD za pomoć u pripremanju ovih donacija.

Od trenutka transformacije iz korisnika u pružaoca sigurnosti, odlučni smo da napravimo dalje korake na jačanju regionalne i globalne sigurnosti, i korake usmjerene ka jačanju našeg partnerstva s NATO-om, što u konačnici vodi našem punopravnom članstvu u Savezu.

Bosna i Hercegovina čestita Crnoj Gori pridruživanje NATO-u, čije članstvo vidimo kao još jedan faktor stabilnosti i saradnje u regiji.

Dopustite mi na kraju da ponovo naglasim naše zadovoljstvo činjenicom da je ovaj summit potvrdio politiku „otvorenih vrata“ Saveza, što pruža nadu i priliku za nastavak rasta i jačanje Saveza stabilnosti i saradnje, stoji u obraćanju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.