Vječiti derbi jači i od SFF-a, huliganima doživotna zabrana

Vijesti 25. jul 201612:13 > 12:21
N1

Prvo kolo Premijer lige BiH ponudilo je derbi između velikih rivala Željezničara i Sarajeva, a završen je sa 1:1. Međutim, struka, kao i navijači, bili su razočarani 108. ligaškim dvobojem sarajevskih timova.

Prije svega razočarani su bili slabim nogometom, a onda divljanjem huligana koji su pričinili veliku materijalnu štetu na stadionu Grbavica.

O derbiju i divljanju huligana u Novom danu govorili su sportski novinar Sinan Sinanović i šef Stručnog štaba NK Čelik Kemal Alispahić.

Oba gosta su osudili nemile scene iz subote i naglasili da je u derbiju “jedini pobjednik bio anti-nogomet”. Alispahić je i mišljenja da se ovakvom ponašanju jednog dijela navijača previše daje pažnje.

“Nije dobro da se toliko pridaje pažnja tim huliganskim ispadima. Morat ćemo naći rješenje kao što je vlada Margaret Thatcher riješila pitanje huliganskih nereda u Engleskoj. Imam informacije da ima dosta ljudi koji na stadione dolaze, a da ne znaju uopšte ko igra. Oni dolaze na mečeve iz drugih pobuda”, tvrdi Alispahić.

Ovo nije samo problem sporta, smatra Sinanović koji dodaje da se pitanju navijačkih nereda treba pristupiti sa jedne sociološke strane. Istakao je da je sarajevski derbi jedna pozitivna tradicija koja je u subotu dosta izgubila na svome ugledu.

“Meč između Željezničara i Sarajeva ponudio je slab i siromašan nogomet. Nisu otišle lijepe slike sa derbija”, navodi sportski novinar.

Sličnog mišljenja je i Alispahić koji kaže da niti jedan kulturni događaj u Sarajevu ne može privući pažnju kao “vječiti” derbi.

“Derbi je jači i od Sarajevo Film Festivala. Nije mi jasno zašto onda svi više ne radimo na promociji ovog derbija, ali i lige uopšte. Nogometni savez BiH čini sve, ali ni on ne može sam. Takmičenje je izuzetno organizovano i suđenje je na visokom nivou. Barem u posljednje vrijeme”, ističe on.

Navijače koji čine nered treba rigoroznije kazniti, od dugogodišnjih suspenzija do potpune zabrane ulaska na stadion, kazao je Sinanović.

Dodao je da se sa problemom huliganstva ne mogu klubovi nositi pojedinačno jer to, kako kaže, zalazi i u domen policije ili kućnog odgoja.

“Klubovi ne trebaju bježati od odgovornosti. Trebaju reći da nama ne trebaju ovakvi navijači. Promovisati samo navijače koji rade lijepe geste”, kazao je Sinanović, a Alispahić je naveo podatak da su navijači najveći izvor finasiranja klubova.

“Potrebno je praviti programe u vezi sa navijačima, kako oni mogu doprinijeti klubu, ali i upozoriti kako mogu našteti. Treba raditi više sa navijačima, vođama navijač i mladim ljudima. Nije rješenje silom na silu”, zaključio je šef Stručnog štaba NK Čelik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.