Tužilaštvo BiH: Opsežan predmet u borbi protiv automafije

Vijesti 05. aug 201613:25 > 13:28
N1

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, čim se steknu uvjeti, ispitat će uhićene osumnjičene, koji su lišeni slobode prilikom razmjene vatre s policijom, u pokušaju krađe skupocjenog motornog vozila u naselju Ilidža.

“S obzirom da su osumnjičeni i ranjeni, čim se steknu uvjeti, bit će ispitani i bit će predložena mjera pritvora, a već je izdata naredba da budu pod stalnom stražom i nadzorom policije”, saopćeno je iz Tužiteljstva.

U saopćenju se navodi da su navedeni osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja već duži vremenski period prema operativnim i obavještajnim saznanjima, djeluje u Sarajevu i BiH.

Tužiteljstvo BiH u suradnji s Graničnom policijom, MUP-om Kantona Sarajevo i SIPA-om, zbog postojanja elemenata međunarodnog i organiziranog kriminala, provodi intenzivne aktivnosti u borbi protiv skupine osumnjičenih pripadnika, koji vrše krađe, otuđenja, krivotvorenje dokumentacije i dalju prodaju skupocjenih motornih vozila.

“S obzirom na alarmantnu situaciju u ovoj oblasti, naročito u glavnom gradu BiH, gdje se godišnje otuđi ili ukrade blizu 1000 vozila (više od dva vozila dnevno) potreban je angažman svih policijskih i pravosudnih struktura, a naročito s razine entiteta i kantona, u procesuiranju počinitelja kaznenih djela, koja nemaju elemente međunarodnog i organiziranog kriminala”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.