Istražili smo: Ko krade automobile u Sarajevu?

Vijesti 08. aug 201616:41 > 18:57
N1

U Sarajevu se godišnje ukrade tisuću automobila. Na ovom području djeluje automafija, koju nadležni godinama prate. Policija je prije nekoliko dana trojicu kradljivaca uhvatila na djelu. Za dvojicu je određen pritvor. No, uprkos brojnim hapšenjima i akcijama, dugogodišnji problem iznova se ponavlja.

U Bosni i Hercegovini postoji banda od 50 članova, koja krade automobile, i koja je u sprezi sa pojedincima iz pravosuđa i policije, tvrdi policijski izvor.

Najviše se vozila krade u Sarajevu, ali je okosnica ove kriminalne grupe u Istočnom Sarajevu, koja broji 30 članova. U Kantonu Sarajevu, kako saznajemo, je 10 kradljivaca automobila. Policija je nedavno na djelu uhvatila trojicu u pokušaju krađe BMW-a na Ilidži. Došlo je do pucnjave u kojoj je bilo i ranjenih. Jedan od osumnjičenih, Savo Petričević, teže je povrijeđen. Bojan Košarac i Njegoslav Milinković su ispitani, a Sud BiH im je odredio jednomjesečni priotvor.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak odnosno naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te postojanja opasnosti od ponavljanja krivičnih djela“, saopćeno je iz Suda BiH.

Ovaj trojac je samo dio dobro poznate grupe kradljivaca automobila, koju istražuju nadležni. SIPA je pretresla četiri lokacije povezanih sa članovima ove grupe, u Istočnom Sarajevu. Prema našim izvorima, jedan od ključnih karika ovog lanca je Danilo Cicocić iz Pala. Njega je policija više puta hapsila, ali i puštala. I on je iznova ponavljao krivično djelo.

Tužiteljstvo BiH u suradnji s Graničnom policijom, MUP-om Kantona Sarajevo i SIPA-om, ponovno istražuje – zbog postojanja elemenata međunarodnog i organiziranog kriminala.

U glavnom gradu BiH ne možete biti sigurno za vaše vozilo gdje god da ga parkirate. Sarajevo kradljivcima jednostavno dođe kao švedski stol. Hiljadu automobila se godišnje ukrade u Sarajevu ili dva dnevno. Ukradena vozila se rasparčavaju u dijelove i sjevernom ili južnom rutom završavaju na srbijanskom ili crnogorskom tržištu.

U Sarajevu ima najviše vozila. Dodatni problem predstavlja rascjepkanost sigurnosnih službi, što nije slučaj sa organiziranim grupama koje djeluju ujedinjeno“, kazao je portparol MUP-a KS, Irfan Nefić.

Od ukupnog broja ukradenih vozila, 70 posto je otuđeno u Kantonu Sarajevo, zatim u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Tuzlanskom, a nešto manje u Srednjebosanskom i Zeničko-dobojskom.

Glavni grad BiH, osim sa stalnom krađom vozila, povremeno se suočava i sa piromanima. Lani je samo za mjesec dana zapaljeno dvadesetak vozila. Piromani su palili dan za danom, u Vogošći, zatim u Mošćanici, pa na Ilidži. Nakon toga na Alipašinom polju, Stupu, Švrakinom selu.

Policija je nakon nekoliko mjeseci uhapsila osmoricu osumnjčenih i oni su zadržani u protvoru. No, automafija u Sarajevu iznova se diže iz pepela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.