Sjećanje na Markale: Da sam izašao s njima, i ja bih poginuo

Vijesti 28. aug 201617:45 > 19:12
N1

Na današnji dan prije 21 godinu granata ispaljena sa položaja Trebevića, Vojske Republike Srpske, na sarajevsku tržnicu Markale ubila je 43, a teže i lakše ranila 84 osobe. Tragično ubijenih Sarajlija danas su se prisjetili njihove porodice, prijatelji i sugrađani.

Ko bi rekao da će cigareta ostati neispušena ili da će pozdrav s prijateljima zapravo postati posljednji? Nakon dvije decenije o sjećanjima sa Markala pričaju dva čovjeka. Jedan je bio tinejdžer, drugi zreo čovjek. No, na istom mjestu 28. augusta prije 21 godinu obojica su ostala bez dva najbolja druga. Danas ih se sjećaju.

“Imao sam 15,5 godina. Moji su drugovi tu došli da me pozdrave. Ispratio sam ih do vrata. Da sam izašao s njima, i ja bih poginuo. Međutim, pozdravili smo se. Oni su napravili par koraka naprijed. Ja sam se vratio par koraka i tad je pala granata. Pao sam od detonacije. Izašao sam da vidim šta mi je s drugovima, obojica su tu ležali, poginuli su na licu mjesta. Noge, ruke, štikle, tene, ljudi kako vise na ogradi, to je prizor koji nikad neću zaboraviti”, priča preživjeli Damir Malagić.

“Kao da je jučer bilo. Došao sam da se nađem s prijateljima i našao sam se tu pred tržnicom ispred ulaza. Zapalili smo cigaru. Ispušili smo je do pola. Čuo sam eksploziv, ne znam kako sam pao. Otvorio sam oči. Nisam ništa vidio. Obojica su poginuli. Bio sam bliže granati nego oni. A oni su udarili od zid tržnice”, kazao je preživjeli Ismet Svraka.

Danas, na istom mjestu, porodice, prijatelji, zvaničnici, položili su cvijeće za 43 ubijenih. Teško i lakše ranjene su 84 osobe na takozvanim “Markalama 2”:

Bio je ovo drugi masakr na Markalama nakon onog u februaru 1995. godine, kada je ubijeno 68, a ranjeno više od 140 osoba.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Za granatiranje, teroriziranje i snajpersko ubijanje građana Sarajeva, nepravosnažnom presudom izrečenom u Hagu, na 40 godina zatvora osuđen je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.